BiH
0

Neum- ekološka i turistička zona

FENA
U organizaciji Hrvatskog intelektualnog zbora (HIZ) u BiH danas je u Neumu organiziran okrugli stol na temu "Neum- ekološka i turistička zona".

Po riječima predsjednika HIZ-a u BiH Ivana Pavlovića cilj ovog okruglog stola je aktuelizirati odnose u Neumu i zaštititi Neum kao jednu ekološku i turističku zonu.

On je istaknuo kako postoje opcije da se u Neumu pravi nekakva velika luka, što se, kako je kazao, objektivno, prema svim dosadašnjim istraživanjima ne bi smjelo uraditi.

"Uključit ćemo se u sve relevanstve faktore da zaštitimo Neum od devastacije koja bi mu prijetila jednom velikom lukom, jer ovo nije mjesto za to. Iznijet ćemo svoje stavove i za njih ćemo se boriti", kazao je Pavlović.

Profesor pomorskog prava Branimir Lučić kazao je kako je duboko uvjeren da bi izgradnja luke za međunarodni i javni promet predstavljala katastrofu za ovo područje, kao i da je to iz više zaloga neprihvatljivo.

Kao prvo, kako je kazao, pristup ovom malom rukavcu je isključivo preko hrvatskih unutarnjih voda.

"Da je preko hrvatskog teritorijalnog mora, onda imaju pravo brodovi druge države, konkretno BiH, neškodljiv prolazak, ali taj pristup je isključivo kroz unutarnje vode Hrvatske", kazao je Lučić.

On je istaknuo kako postoji i velika mogućnost zagađenja, dodavši da ne misli samo na zagađenje teretom koji prekookeanski brodovi nose, niti na zagađenje gorivom, već kako svi ti brodovi imaju oblogu boje po kobilici ispod mora te da je ta boja toksična.

"Ovdje bi to bila katastrofa, jer ovo je zapravo jedan mali mrtvi rukavac. Smatram da kao čovjek koji je već 14. godina profesor u Mostaru, kao čovjek koji voli BiH i njezine ljude, da bi to bila katastrofa kada bi se htjelo ovaj prekrasan kraj pretvoriti u jednu luku za međunarodni promet", kazao je Lučić.