Istraga u toku
75

Neugodan miris širi se Lukavcem nakon ekološkog incidenta, građani zabrinuti za zdravlje

Piše: A. K.
Rijeka Spreča koja prolazi kroz Lukavac još uvijek se u cijelosti nije oporavila od ekološkog incidenta koji je zadesio prije tri mjeseca, a jučer se dogodio novi, kada je u njen vodotok iz Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) iscurilo okvirno 70 metara kubnih amonijačne vode s primjesama katrana.

Još uvijek nije poznato kolika šteta je nastala, a zvanični rezultati će biti poznati u narednim danima, nakon što u Agenciji za vodno područje rijeke Save u Sarajevu budu završene analize uzoraka vode.

Intenzivan neugdoni miris koji asocira na naftu širi se dijelovima Lukavca nakon ekološkog incidenta, a mještani ove općine ponovo izražavaju zabrinutost.

Kako kažu, ogorčeni su na rad nadležnih službi koje, prema njihovim riječima, ništa ne poduzimaju u sprečavanju nastanka ovakve vrste incidenata koji su sve učestaliji na području Lukavca.

"Od jučer ne možemo normalno izaći u dvorište kuće, neugodan miris sve je intenzivniji. Sve češće svjedočimo ovakvim katastrofama, a nadležni kao da spavaju. Još uvijek se nismo oporavili od incidenta iz Fabrike sode u Lukavcu, a sada nas je i ovo zadesilo", ogorčeno nam je rekao mještanin Lukavca Nijaz Subašić.

Njegovo mišljenje dijeli i Sakib Jusufović koji ističe da je vodotok rijeke Spreče u katastrofalnom stanju.

"Zimi ne možemo udisati zrak od zagađenja, a sada je naše zdravlje ugroženo i zbog curenja ko zna kakvih materija iz GIKIL-a. Sličnu situaciju smo imali i prije skoro dva mjeseca, kada su se nepoznate materije izlile u rijeku. Do kad ćemo trpiti nemar vlasnika kompanija koje se nalaze u Lukavcu, kao i nadležnih, ne znam. Samo znam da je stanje sve gore i gore. Ovo je katastrofa", navodi Jusufović.

Inače, federalni vodni inspektor proglasio je drugi stepen ugroženosti, nakon čega je angažovana kakanjska kompanija Delta petrol za sprečavanje daljnjeg širenja onečišćenja koje pluta rijekom Sprečom.

Građanima upućeno upozorenje

Također, građanima je upućeno i upozorenje da ne koriste vodu iz rijeke Spreče za zalijevanje poljoprivrednih površina nizvodno od Lukavca kao i bunare koji se nalaze u blizini rijeke.

Do incidentnog ispuštanja onečišćene tekućine u GIKIL-u došlo je uslijed eksplozije rezervoara R34 u kome se nalazila amonijačna voda u RJ Kondenzacija.

Tom prilikom isteklo je između 200 i 300 metara kubnih amonijačne vode s primjesama katrana, a pretpostavlja se da je oko 70 metara kubnih isteklo u rijeku Spreču.

Direktor Fabrike Koksara u GIKIL-u Huso Jašarević za Klix.ba tvrdi da je urušavanje rezervoara prouzrokovalo curenje manje količine amonijačne vode u Spreču, dok je određena količina zadržana.

"Najbitnije je da se u procesu dešavanja uz pomoć naših službi brzo reagovalo. Spriječen je dalji odliv vode van kruga GIKIL-a te je uspostavljen proizvodni proces. Jutros je održan sastanak vezano za plan sanacije, kao i poduzimanja neophodnih mjera za sanaciju rezervoara. Sada idemo u pravcu poduzimanja sigurnosnih i mjera za normalizaciju i procesa rada", rekao nam je Jašarević.

Tri radnika na UKC-u

Prilikom eksplozije tri radnika GIKIL-a su povrijeđena, a svi se nalaze na liječenju u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

"Pacijent S.O. (49) primljen je na Odjeljenje intenzivne njege i terapije Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju, u pitanju su teške povrede te je priključen na aparate za vještačko disanje. Pacijent B.J. (60) nalazi se u Klinici za hirurgiju, njegovo stanje je stabilo i trenutno se vrše dodatne pretrage i obrade. Treći pacijent S.S. (42) nalazi se u Klinici za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju. On je zadobio opekotine drugog stepena, a trenutno je stabilnih vitalnih parametara", rekao je za Klix.ba Eldar Šehić iz Službe za odnose s javnošću tuzalnskog UKC-a.

Na mjesto događaja jučer su, između ostalog izašli i inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove iz Sarajeva i tužioci Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

"Istražne radnje su pod nadzorom dva kantonalna tužitelja te je Tužilaštvo TK uključeno u prikupljanje svih relevantnih informacija o događaju. Na terenu su stručne službe, odnosno federalni vodni i okolišni inspektori, stručne osobe iz Agencije za vodno područje sliva rijeke Save, kantonalne službe inspekcije, a po nalogu tužitelja i vještak hemijske struke koji utvrđuje sastav onečišćene tekućine. Na terenu su i policijski istražitelji", kazao nam je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović te naglasio da ova institucija u svojoj nadležnosti nadzire istragu i ona uveliko zavisi od nalaza, mišljenja i analiza stručnih službi.

Istražni timovi rade na kompleksnim predmetima

Podsjetio je da Kantonalno tužilaštvo u Tuzli zajedno s MUP-om TK i već spomenutim stručnim službama u formiranim istražnim timovima od početka ove godine, uz pripreme koje su počele krajem 2017., u radu već ima predmete koji se odnose na određene industrijske komplekse koji su ocijenjeni kao zagađivači u TK.

"S obzirom da se radi o obimnim i kompleksnim istražnim radnjama, stručnim analizama u koje su uključeni timovi ljudi i da sve i dalje traje, nismo u mogućnosti biti detaljni s informacijama, ali ćemo ih blagovremeno saopćiti", dodao je Arnautović.

Od početka ove godine do danas u Spreču su se tri puta izlijevale toksične materije.

Najveći problem nastao je koncem aprila kada je usljed pucanja nasipa na taložnici postrojenja za tretman otpadnih voda Fabrike sode "Sisecam soda" Lukavac došlo do curenja velikih količina tekućine iz takozvanog "Bijelog mora" u rijeku Spreču.

Stručnjaci su i tad upozoravali na ekološku katastrofu, te posljedice koje će pretrpjeti rijeka, mještani i vlasnici poljoprivrednih zemljišta koji danas ništa ne mogu sijati na svojim parcelama.