Demant
0

Netačne tvrdnje da je Silajdžić nepoželjan u UN-u

FENA
Tvrdnje koje su navedene u tekstu koji je objavio "Večernji list", a u kojima su ove novine "iz neimenovanih izvora bliskim UN-u" informirane da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić proglašen nepoželjnom osobom u najvišim krugovima međunarodne zajednice i njenih institucija su netačne i neutemeljene, izjavio je danas za Fenu savjetnik predsjedavajućeg Silajdžića Damir Arnaut.

"Predsjedavajući je u toku prošlog posjeta UN-u imao dvadesetak bilateralnih susreta i ti susreti su bili odlučujući u odustajanju Poljske od kandidature za članstvo u Vijeće sigurnosti i prepoznavanje BiH kao kandidata s najviše šanse za ovo mjesto", izjavio je Arnaut.

"Večernji list" se, podsjeća Arnaut, i u ranijim tekstovima pozivao na neimenovane izvore čije su informacije, kako će kasnije biti utvrđeno, bile potpuno netačne.

"Iz ovoga možemo zaključiti da se radi o potpunoj, proizvoljnoj konstrukciji ovog dnevnika ili o neimenovanom izvoru koji je potpuno nepouzdan", smatra Arnaut.

Izvor navodi da Silajdžić već skoro godinu dana pokušava dogovoriti sastanak i prijam kod generalnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona i predsjednika Generalne skupštine UN-a Miguela d’Escotoa Brockmana, ali unatoč lobiranju u New Yorku i pokušajima ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja da to dogovori, nije mu uspjelo i Silajdžića ovi dužnosnici nisu primili.