BiH
45

Nesvakidašnja situacija u Zenici: U rodnom listu umjesto BiH upisana Bugarska kao zemlja rođenja

Piše: Er. M.
Izvod iz matične knjige rođenih
Izvod iz matične knjige rođenih
Općina Zenica izdala je petogodišnjoj djevojčici koja je rođena u BiH rodni list na kojem je pisalo da je njena država rođenja Bugarska.

Zeničanin Nasko Bašić bio je prinuđen zbog posla izvaditi rodni list za svoju djecu, a kako ističe, ovu administrativnu proceduru još će dugo pamtiti.

Bašić je kazao kako se kao i svaki građanin Zenice uputio u Općinu Zenica na izdavanje rodnih listova. Nakon što je dobio rodne listove, općinska službenica uputila ga je na šalter gdje je trebao platiti taksu u uznosu od 8 KM za oba rodna lista.

"Pogledao sam rodni list mlađe djevojčice i sve je bilo uredu. Međutim, nešto nije valjalo na rodnom listu starije. Znate kako je kada vas nešto 'bode u oči', odnosno kada vidite da nešto nije uredu", rekao je Bašić.

Dodaje da je počeo čitati podatke s rodnog lista da bi u polju u kojem piše "Država rođenja" vidio da je njegova kćerka, koja je rođena u Bosni i Hercegovini, na papirima rođena u Bugarskoj.

"Prišao sam na šalter i rekao da nema smisla. Izvinili su se i kazali kako im se to dešava. Navodno se desilo i njihovom kolegi", rekao je on.

Na svu sreću primijetio je grešku pa su mu općinski službenici izdali novi dokument na kojem je ispravno napisana država rođenja, zbog čega je izbjegao administrativne komplikacije.