Postupak nabavke u toku
124

Nestašica citostatika trajni problem: Onkološki pacijenti primorani lijekove tražiti van BiH

A. Ku.
© Shutterstock
© Shutterstock
Problem nedostatka citostatika za onkološke pacijente i dalje traje, a lijekove, koji koštaju nekoliko stotina maraka, nerijetko moraju nabavljati i van granica naše zemlje.

Za nabavku citostatika u FBiH nadležan je Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOiR) FBiH, a kako kažu razlog nestašice nekoliko citostatika je privremeni ili trajni prekid prometa lijekova na bh. tržištu zbog reorganizacije proizvodnje.

O žalbama pacijenata na nedostatak citostatika u Sarajevu iz KCUS-a su nam kazali da je odgovornost na Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Iz ove zdravstvene ustanove su se više puta oglašavali o ovom problemu i rekli da je nedostatak citostatika evidentan i traje relativno dugo. Međutim, zdravstvene ustanove nemaju način da ovaj problem riješe.

Ovim povodom smo se obratili i Zavodu iz kojeg su za Klix.ba kazali da zdravstvenim ustanovama redovno nabavljaju i isporučuju 171 lijek, a da trenutno postoji nestašica samo za nekoliko citostatika.

KCUS: Odgovornost je na Zavodu (Foto: D. S./Klix.ba)
KCUS: Odgovornost je na Zavodu (Foto: D. S./Klix.ba)

"Razlog je privremeni ili trajni prekid prometa lijekova na tržištu BiH od strane proizvođača zbog komercijalnih razloga ili reorganizacije proizvodnje. U većini slučajeva postoje alternativna rješenja, s tim da u slučaju da ne postoji alternativa, odnosno zamjenski lijek, Zavod omogućava pacijentima pravo na refundaciju kupljenog lijeka, uz priloženu medicinsku dokumentaciju i potvrdu kliničkih apoteka da zdravstvena ustanova u tom trenutku nije imala lijek koji se nalazi u Odluci o Listi lijekova fonda solidarnosti Federacije BiH, a koja se finansira sredstvima fonda solidarnosti Federacije BiH", rekli su nam iz Zavoda.

Što se tiče nestašice nekoliko citostatika, kažu nam, kalcijevi folinati su bili u privremenom prekidu proizvodnje za tržište BiH i prema informaciji od proizvođača lijek će biti isporučen u zdravstvene ustanove najkasnije danas.

"Lijek irinotekan je u postupku nabavke i uskoro se treba okončati zaključenje ugovora sa dobavljačem, nakon čega će također lijek biti isporučen u zdravstvene ustanove. Za lijek, fluorouracil 250mg otopina za injekciju, je na stranici Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH navedeno od strane proizvođača da je došlo do trajnog prekida prometa na tržištu BiH zbog komercijalnih razloga", kazali su iz Zavoda za Klix.ba.

Osim toga, dodaju, neusaglašeno je propisivanje citostatika od strane zdravstvenih ustanova, pa se pojedini lijekovi propisuju u manjim količinama što uzrokuje štetu dobavljačima koji otpisuju velike količine lijekova zbog isteklog roka trajanja, zbog čega se smanjuje interes za nabavku pojedinih lijekova od strane dobavljača.

Iz Udruženja osoba oboljelih i liječenih od karcinoma dojke "Renesansa" iznijeli su poražavajuće podatke. Naime, zbog nedostatka citostatika u BiH 209 žena s metastatskim karcinomom dojke nalazi se na listama čekanja.