Jacques Klein
0

Nestala milijarda dolara međunarodne pomoći

SRNA
Međunarodna zajednica je do sada u BiH potrošila 14 milijardi dolara, što je po glavi stanovnika mnogo više nego što je poslije Drugog svjetskog rata dato Njemačkoj ili Japanu za obnovu zemlje, a rezultati nisu ni blizu, izjavio je Jacques Klein, bivši specijalni izaslank generalnog sekretara UN za BiH.

"Milijarda dolara pomoći je nestala, pa molim da mi oni koji znaju gdje se novci nalaze kažu ili da ih vrate svojoj državi kojoj oni pripadaju, što se vjerovatno neće desiti", rekao je Klein za Glas Amerike.

On je istakao da BiH, ipak, mora funkcionisati, jer će  u  suprotnom biti   diskreditovane EU, NATO, UN, koje  su tvrdile da će BiH ostvariti uspjeh.   

Ocijenivši da bi bilo dobro da SAD imaju svog specijalnog predstavnika za BiH, Klein je rekao da bi prihvatio takvu ulogu. 

On smatra da je vrijeme je da se SAD snažnije uključe u BiH, jer imaju određenu težinu da promijene stvari, te dodao da mu je žao što će ovim stavom naljutiti svoje evropske prijatelje. 

"Nadam se da će SAD uvidjeti da je u našem vlastitom interesu da se ponovno aktivnije uključimo, jer smo već investirali ogromne napore u BiH i taj posao treba izvesti do kraja", kaže Klein. 

On je rekao da je u BiH poslije rata zakonom trebalo zabraniti nacionalne partije, dodao da je za neku stranku potrebno da ima ekonomsku platformu. 
"Iskreno rečeno, u drugim postratnim sredinama mi smo uklanjali cijeli ratni establišmet, taj cijeli segment, jer istorija je mnogo puta potvrdila da ratni lideri nisu dobre vođe u miru", rekao Klein i  podsjetio na zabranu nacističke partije poslije Drugog svjetskog rata. 

On smatra da je sistem u BiH nesavršen i da ova država mora definisati svoj ustav, te ocjenjuje da je "potpuno besmislen" zakon koji kaže da predsjedavajući BiH mora biti pripadnik jednog od tri konstitutivna naroda.

Istakavši da je zabrinut trenutnom situacijom u BiH, Klein je naglasio da i  dalje vjeruje u njenu budućnost kojoj su "potrebne brze i sveobuhvatne reforme uz snažnu američku pomoć".

Prema njegovim riječima, za BiH bilo bi korisno da postane dio NATO-a, jer bi joj to članstvo donijelo dosta sigurnosti.

"BiH u budućnosti vidim u okviru EU, ali mnogo kasnije iz mnogih pravnih, fiskalnih i drugih razloga. Mislim da je NATO kratkoročo rješenje ukoliko se to može uraditi brzo", kaže Klein.