|

Nestabilno vrijeme s kišom i pljuskovima i u prvom dijelu jula

Nestabilno vrijeme s kišom i pljuskovima i u prvom dijelu jula
3
Piše: M. N.
25.6.2018. u 13:20
15
komentara
3

dijeljenja
Nestabilno vrijeme s kišom i pljuskovima i u prvom dijelu jula Satelitski snimci neba iznad Balkana (Foto:sat24.com)
Federalni hidrometeorološki zavod objavio je srednjoročnu prognozu za period od 26. juna do 9. jula. U Bosni se i dalje očekuje nestabilno vrijeme s kišom i pljuskovima, dok će u Hercegovini biti nešto više sunčanih intervala.
Jutarnje temperature zraka kretat će se od 9 do 13 stepeni u Bosni, a u Hercegovini između 14 i 18 stepeni. Maksimalne dnevne temperature kretat će se između 18 i 23 stepena u Bosni, a na jugu zemlje između 24 i 28 stepeni celzija.

"Prema raspoloživim modelima, i u prvoj sedmici jula neće doći do izraženije promjene vremenskih prilika u Bosni i Hercegovini. Zadržat će se nestabilno vrijeme s kišom i pljuskovima. Izraženije padavine očekuju se pred kraj prognoziranog perioda", navodi se u izvještaju.

Maksimalne očekivane temperature zraka bit će oko 30 stepeni.

Prema sezonskoj prognozi, u BiH se krajem jula i tokom augusta očekuje natprosječno toplo vrijeme, ali to ne znači da u pomenutom periodu neće biti kraćih razdoblja s nižom temperaturom u odnosu na prosječne vrijednosti. Ukupna količina padavina tokom ljeta 2018. godine trebala bi biti ispod višegodišnjeg prosjeka.

Očekuju se duži sušni periodi, ali i veće količine padavina u kratkom vremenskom razdoblju.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...