BiH
0

Nesporazumi o postavljanju spomen-ploče na mostu u Višegradu

FENA
Delegacija Udruženja “Žena - žrtva rata” danas je u 11 sati na Mostu "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu postavila spomen-ploču u znak sjećanja na zločin u kome je “mučki ubijeno 3.000 Bošnjaka Višegrada”.

Postavljanje spomen- ploče je, prema riječima predsjednice Udruženja “Žena - žrtva rata” Bakire Hasečić, proteklo bez većih incidenata.

“Kada smo se poredale sa spiskovima ubijenih na Mostu, gdje je bio i spisak imena 121 ubijenog djeteta, krenule smo prema Mostu. Uzela sam spomen-ploču i krenula prva, ali, kada je neki inspektor u civilu vidio da nosim ploču, pojavio se na par centimetara od mene, sudario se s mnom i povikao: 'stani, ne može ploča”, riječi su kojima je Bakira Hasečić u izjavi za Fenu prepričala ovaj događaj.

Hasečić je izjavila da su kamere snimale taj događaj, da je ona tom inspektoru pokazala akreditaciju i gurnula ga ustranu riječima: “Nije ‘92., ja idem, a takvi kao što si ti su mi vikali ‘stani’ i silovali mene i moje najrođenije bacali u Drinu”.

Nakon tih riječi na Mostu, Hasečić je nastavila hodati, a narod je išao za njom s parolama.

“Spomen-ploču postavile smo na istom mjestu gdje su oni klali”, naglasila je Hasečić u izjavi za Fenu.

Prema njenim riječima, u delegaciji je bilo oko 70 žena. Među njima su bile i tri predstavnice Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, dvije žene iz organizacije “Istina” iz Kalinovika, dvije žene iz Vareša i članica Udruženja “Žene ženama”.

Ona je naglasila da je policija iz Istočnog Sarajeva bila jako korektna.

U Sarajevu je danas generalni direktor UNESCO-a Koičiro Macura uručio predsjedavajućem Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću certifikat Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO-a o upisu Mosta "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu na Listu zaštićenih spomenika svjetske baštine.