{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nesloga građanskih stranaka i SDA zavladala i u Općini Centar, na pomolu politička kriza

9.11.2018. u 13:29
61
98
Nesloga građanskih stranaka i SDA zavladala i u Općini Centar, na pomolu politička kriza
61
Nesloga građanskih stranaka i SDA zavladala i u Općini Centar, na pomolu politička kriza
Foto: H. M./Klix.ba
Neusvajanje izmjena Statuta Općine Centar, koji nije izmijenjen od 2004. godine, podijelilo je vijećnike iz stranaka građanskog bloka i rukovodstva Općine Centar na čelu sa SDA. Prema mišljenju pojedinih vijećnika, čini se kako su političke struje s viših nivoa vlasti počele utjecati na lokalni nivo.
Nakon što je vladajuća većina u Općini Centar odbila usvojiti izmjene Statuta Općine na pretprošloj sjednici, jučerašnja sjednica Općinskog vijeća je otkazana.

Naime, vijećnici Naše stranke, SDP-a, DF-a, GS-a te vijećnica SPU-a Sonja Akšamija odbili su prisustvovati sjednici jer su odluku o njenom održavanju smatrali nelegalnom.

"Poslovnik o radu vijeća nije ispoštovan. Jasno je definisano da datum sjednice određuje kolegij koji čine predstavnici svih klubova stranaka, a ne rukovodstvo Vijeća samoinicijativno", kazao nam je vijećnik Naše stranke u OV Centar Samir Fazlić.


Upitan i rad sekretaraKako kaže Fazlić, kada Općina nema valjan statut, onda mnoge stvari ne mogu funkcionirati.

"Jedan od amandmana u izmjeni Statuta bio je da se rukovodstvo Općinskog vijeća bira i smjenjuje sa 16 glasova. To smo prvo trebali uraditi, što se nije desilo. Mi smo vrlo fleksibilni po pitanju dolaska na sjednice i vrlo aktivni u radu vijeća. Raspoloženi smo i spremni za razgovore, ali ne možemo više dozvoliti da za određeni broj ljudi nema načina da ih neko upozori za neku vrstu nerada. Nije ovo prvi put, mi smo imali više slučajeva gdje materijali nisu stizali na vrijeme, nisu bili pripremljeni, slučajeva apsolutnog nepoznavanja propisa... Upitan je i rad sekretara Općinskog vijeća koji još nije validno izabran, jer i prema starom Statutu piše da njega bira Općinsko vijeće", smatra Fazlić.

Vijećnik Naše stranke dodaje kako je načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić upoznat o ovom problemu, ali, kaže, pitanje je koliko on osjeća te probleme.

Podsjećamo, prema Statutu Općine starom 14 godina, rukovodstvo Općinskog vijeća bira 16, a smjenjuje 21 vijećnik.

Mustafa Mulić, vijećnik SDA u OV Centar, pojašnjava nam kako se pitanje izmjene Statuta narednih šest mjeseci ne može naći na dnevnom redu Općinskog viijeća.

"Na samoj sjednici mi smo bili fokusirani na probleme građana, ali oni su izabrali da problematiziraju to pitanje, iako mi u Općini Centar imamo stotine drugih i većih problema. Naš cilj je da imamo novi statut, ali biranje i smjenjivanje rukovodstva OV sa 16 glasova značilo bi da bismo svaka dva-tri mjeseca morali birati nova rukovodstva. Držimo se onoga što je praksa i u drugim općinama, osim u Novom Sarajevu, a postoji mogućnost da se i kod njih vrati smjenjivanje rukovodstva sa 16 ruku, jer im drugi sistem nije prihvatljiv u ovom trenutku. Statut narednih šest mjeseci ne može biti na dnevnom redu OV Centar i svako problematiziranje toga vodi nas korak unazad od realnih potreba i problema građana", ističe Mulić.

Prema njegovom mišljenju, bilo kakvo usporavanje i zaustavjanje donošenja odluka ne ide u korist bilo kojem vijećniku koji je dobio povjerenje građana.

"Iznenađen sam što smo iz medija saznali da ove stranke koje su najavile neće doći na sjednicu Općinskog vijeća. Mogli su nas kontaktirati, imali smo do sada dobru komunikaciju. Čini mi se kako se neke dnevno-političke aktivnosti koje se dešavaju na višim nivoima vlasti prenose na lokalne nivoe", dodao je Mulić.

Sličnog mišljenja je i Velija Katica, također vijećnik SDA. On smatra kako u OV Centar vlada vještačka kriza izazvana kompletnom političkom situacijom i formiranjem nove vlasti u Kantonu Sarajevo.

Nova šansa u utorak"Niko nema pravo, mislim na političke subjekte koji ne dolaze na sjednice, da dovodi u pitanje realizaciju projekata koje je Općina Centar zacrtala. Ako ne donesemo odluke na Vijeću, onda načelnik ne može ići u relizaciju. Onda će ispasti da smo neozbiljni sami prema sebi", ističe Katica.

Kao jedan od vijećnika s najviše staža, Katica nam govori kako se Statut Općine Centar pokušava izmijeniti proteklih deset godina.

"Nikada nije bilo političke volje da se to dovede do kraja, to je razlog zašto dolazi do određenih opstrukcija", prokomentarisao je Katica te dodao kako OV Centar smatra odgovornim vijećem koje će riješiti nastali problem.

Kako saznajemo, sjednica kolegija OV Centar zakazana je za utorak iduće sedmice kada će se sve političke strane pokušati usaglasiti o dnevnim redovima narednih sjednica.

Posjećamo, SDP, DF i Naša stranka jučer su pozvali predstavnike Naroda i pravde, SBB-a i Nezavisne bosanskohercegovačke liste na sastanak o formiranju vlasti u KS. Cilj je, istakli su, formirati vlast bez SDA.

Predstavnici građanskih stranaka u KS odbijaju bilo kakve razgovore sa SDA. Politička neslaganja između ljevice i SDA, očito je, prisutna su i u Općini Centar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: