Država na ispitu
49

Nesigurno Tužilaštvo i pritisak na državne institucije: Slijedi li nakon OSA-e udar na SIPA-u

Piše: S. H.
Dragan Mektić i Gordana Tadić (Foto: Klix.ba)
Dragan Mektić i Gordana Tadić (Foto: Klix.ba)
Javnost u BiH prethodnih dana, ali i mjeseci svjedoči pravom medijskom ratu, odnosno prepucavanju na relaciji ministar sigurnosti BiH Dragana Mektića i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić. Mektić smatra da Tužilaštvo ne radi svoj posao kako bi trebalo, dok iz te institucije naglašavaju krivične prijave protiv Mektića te politički pritisak za koji ga optužuju.

Apsurdno zvuči da ministar sigurnosti BiH i glavna državna tužiteljica ne organiziraju sastanak i razgovaraju o svim problemima, nego se medijski prepucavaju iznoseći optužbe jedno prema drugom. Njihova nekomunikacija možda je i najbolji prikaz stanja u državi, što se nažalost često reflektira na neku od institucija.

Nakon Mektićeve izjave da je BiH razvaljena država, tužiteljica Tadić ga je prozvala da on za tu tvrdnju treba dati iskaz u Tužilaštvu i da je mora pojasniti. S druge strane Mektić odbija dati bilo kakvu izjavu naglašavajući da bi u Tužilaštvu morali biti svjesni činjenice da je BiH uistinu razvaljena država zbog brojnih koruptivnih i kriminalnih afera.

Vrhunac medijskog prepucavanja bila je današnja informacija da je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH prisluškivana i da postoje transkripti njenih razgovora s potpredsjednicom VSTV-a Ružicom Jukić, koje je novinar Josip Šimić dostavio Tužilaštvu.

Na dostavljenim dokumentima nalazio se logo Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), što je impliciralo da je SIPA pratila i prisluškivala tužiteljicu Tadić te da je o tome obavještavala ministra Mektića.

Odmah su reagirali iz SIPA-e kazavši da tako nešto nije tačno i da tužiteljica Tadić nije prisluškivana i praćena.

S druge strane iz Tužilaštva BiH su saopćili da su im dostavljeni dokumenti koji ukazuju na provođenje posebnih istražnih radnji praćenja kretanja v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić, kao i transkripti razgovora između potpredsjednice VSTV Ružice Jukić i v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić.

"S obzirom da su tekstovi razgovora autentični i da je navedena komunikacija ostvarena, Tužiteljstvo BiH će u okviru predmeta na kojem radi, izvršiti detaljne provjere zakonitosti provedenih radnji, kao i osoba koje su sudjelovale u navedenim aktivnostima", istakli su iz Tužilaštva.

Ipak, iz ovog proizilazi da su tekstovi razgovora autentični, ali Tužilaštvo BiH ničim nije dokazalo i da je autentičan dokument koji im je dostavio novinar Josip Šimić, što ostavlja mogućnost da se radi o falsifikatu, što smatra i ministar Mektić.

Drugim riječima razgovore tužiteljice Tadić i članice VSTV-a Jukić, za koje je potvrđeno da su autentični, mogao je bilo ko uzeti i na falsifikovanom dokumentu s pečatom SIPA-e uklopiti u poseban dokument. Činjenica je da se razgovor između Tadić i Jukić desio, ali i velika sumnja da je dokument falsifikovan.

Zbog toga je i ministar Mektić danas tražio da Tužilaštvo saopći ko je radio tumačenje autentičnosti dokumenta.

Ostaje otvoreno pitanje da li je na ovaj način neko želio diskreditovati SIPA-u, slično kao što je nedavno bio pokušaj diskreditacije Sigurnosno-obavještajne agencije (OSA) u jeku napada SNSD-a i HDZ-a na rad te agencije.

Mektić je rekao da u BiH postoji strahovit politički udar na Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA), a da je sad na udaru Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

"Kada nemate Tužiteljstvo, OSA, SIPA-u, onda možete biti sigurni da niko neće odgovarati za kriminal, da će sve da se poravna što se tiče bilo kakvih istraga", istakao je Mektić, poručivši da ovo neće proći, jer odgovorni ljudi vode sigurnosni sistem.