Ministar sigurnosti
64

Nešić: SIPA je ove godine zaplijenila 269 kilograma kokaina, BiH je postala tranzitno područje

I. M.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić danas se obratio javnosti nakon sastanka delegacije Ministarstva sigurnosti sa direktorom Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darkom Ćulumom i njegovim saradnicima.

"Danas me je direktor SIPE upoznao sa aktivnostima koje preduzimaju i šta su to prioriteti SIPA-e u ovoj godini. Upoznao me s informacijom da je SIPA ove godine zaplijenila 269 kilograma kokaina, taj kokain je došao preko luka Ploče, Rijeka i Kopar i da taj kokain dolazi iz Južne Amerike. Upoznao me sa prioritetima što se tiče terorizma, ratnih zločina, finansijskog kriminala, organizovanog kriminala. Prezentovao mi je profesionalnost koja u ovom trenutku zastupljena u SIPI i jasno je pokazao da je SIPA spremna da odgovori na sve izazove koji se mogu pojaviti u BiH", rekao je.

Nešić je poručio da mu je Ćulum rekao da je BiH u ovom trenutku sigurnija zemlja nego sve zemlje u okruženju, pa na kraju krajeva i mnoge evropkse zemlje i kao primjer mu je naveo Francusku.

"Imate kvartove u Francuskoj u koje policija uopće ne ulazi. Potvrdio sam priču da je situacija dobra i da imamo neodgovorne političare koje zarad vlastite promocije izazivaju tenzije, ali naše sigurnosne agencije profesionalno vrše svoj posao, odgovaraju svim izazovima i nastavit će ubuduće da to rade", rekao je.

On je kazao da će BiH u narednom periodu vjerovatno imati problem sa ilegalnim migracijama jer se migracije danas koriste za sticanje dobiti, odnosno formiraju se kriminalne grupe koje prevoze migrante iz tačke A u tačku B za određeni novčani iznos i to je nešto što će biti u budućnosti. Ali vjeruje da će domaće sigurnosne agencije držati situaciju pod kontrolom.

"BiH je postala tranzitno područje što se tiče narkotika, izvjestan dio narkotika zaustavlja i ostaje ovdje. Mi jesmo na toj kokainskoj ruti, ali mi smo spremni da stanemo na kraj toj ruti što pokazuju i informacije o velikim zapljenama", rekao je.

Nešić je naglasio da to nije opredelijenost samo SIPE, nego svih sigurnosnih agencija kako na nivou BiH, tako i na nivou entiteta. Kazao je i da će on kao minstar uložiti dodatni napor.

On se osvrnuo na pitanje postizanja dogovora sa Frontexom te očekuje do kraja januara ili februara konačan prijedlog dogovora koji će se potpisati sa Frontexom.

"Danas je Ministarstvo sigurnosti uputilo Vijeću ministara Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Očekujem da sutra bude telefonska sjednica na kojoj će zakon biti usvojen. Pokazujemo želju da u BiH vlada mir i stabilnost", rekao je.

On se također dotakao teme napada na povratnike u RS-u te je rekao da ne smatra te slučajeve napadima na povratnike, već razbojništvom.

"Suludo je da nakon 27 godina pričamo o povratnicima. Mislim da iza tih napada krije se razbojništvo i želja za sticanjem protupravne imovinske koristi, a ne o napadu na povratnike. Ali neko želi da se to iskoristi ako se napadne Bošnjak u RS-u. A ako se potuku dva Bošnjaka, to je uredu", rekao je.