Moguće opasne najave
136

Nešić se sastao sa Kalabuhovim: Potrebno jačati odnose ambasade Rusije i Ministarstva sigurnosti BiH

S. Š. U.
Ministar sigurnosti BiH se sastao sa ambasadorom Rusije
Ministar sigurnosti BiH se sastao sa ambasadorom Rusije
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i ambasador Ruske Federacije Igor Kalabuhov danas su razgovarali o političkoj i sigurnosnoj situaciji te potencijalnoj saradnji.

Kalabuhov je prvo čestitao Nešiću na imenovanju te istakao važnost resora kojim on upravlja te velike odgovornosti koji nosi s obzirom na sve veće sigurnosne, ali i duge izazove u BiH i svijetu.

Sagovornici su istakli potrebu jačanja odnosa između Ministarstva sigurnosti BiH i ambasade Ruske Federacije, kao i nastavka saradnje policijskih agencija u cilju borbe protiv sigurnosnih prijetnji.

Susret Nešića i Kalabuhova u Sarajevu
Susret Nešića i Kalabuhova u Sarajevu

Tokom sastanka istaknuta je i važnost poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kao garanta sigurnosti i stabilnosti u BiH.

Ovaj sastanak samo je jedan u nizu sastanaka kojim kadrovi stranaka iz Republike Srpske nastavljaju sarađivati sa predstavnicima Rusije, iako je Evropska unija, čiji dio želi postati i BiH, istakla kako je upravo potrebno uskladiti se sa vanjskom i sigurnosnom politikom bloka zbog narušene sigurnosne arhitekture u Evropi nakon ruske agresije na Ukrajinu.