Ne poznaje materiju
341

Nešić otišao u Dubai, našao spomenik s podignuta tri prsta i opet pokazao elementarno neznanje

M. G.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Ministar Sigurnosti BiH Nenad Nešić je, ničim izazvan, iskoristio svoju posjetu Dubaiju da pronađe spomenik koji prikazuje podignutu ruku sa tri prsta i ispred njega održi svojevrsni performans da bi pokazao kako podignuta tri prsta, tobože, "smetaju samo političkom Sarajevu".
Iako je Nešić i ranije koristio ovaj argument sa statuom iz Dubaija da bi "poentirao" nakon što je izazvao bijes javnosti zbog podizanja tri prsta ispred zgrade Parlameta BiH prošle godine, ovaj put je Nešić lično otišao do statue kako bi, valjda, efekt bio veći.
I opet je, kao i prošli put, pokazao da očigledno ne poznaje materiju o kojoj govori pa bi ga bilo red podsjetiti.

Spomenik u Dubaiju prikazuje ruku čelnika Dubaija, s gestom tri prsta koja se replicira diljem svijeta od svog debija u februaru 2013. godine.

Pomoću palca, kažiprsta i srednjeg prsta, sastoji se od tri inicijala koji označavaju poruku (win, victory, love, što u prijevodu znači pobijediti, pobjeda, ljubav). Podnožje kipa služi kao podsjetnik na ono što kraljevska vlast Dubaija želi da zapamtite riječima "kvaliteta nije samo kraj, to je način života" ispisanim na engleskom i arapskom jeziku.

Inače, ova gesta je izvorno uvedena tokom vladinog samita u Dubaiju, kada je šeik Muhamed želio stvoriti logo za sebe i svoju zemlju, a od tada je uzeo maha. U čast 45. nacionalnog dana Ujedinjenih Arapskih Emirata 2016. godine, 2.223 učenika škola GEMS Education u Dubaiju okupilo se kako bi ga rekreirali za najveću svjetsku transformirajuću pokretnu ljudsku sliku.

Bosance i Hercegovce zato, Nešićeva tri prsta nikako ne mogu asocirati na Dubai i simbol koji je šeik Muhamed odredio kao logo sebe i svoje zemlje nego na ono što su agresori pokazivali tokom orgijanja po BiH.

Arkanovci u Krpić džamiji (Bijeljina) 1992. godine
Arkanovci u Krpić džamiji (Bijeljina) 1992. godine

Uostalom, Nešića bi ponovo trebalo napomenuti da slika govori više od hiljadu riječi.