Sastanak sa Spasovskim
57

Nešić: Neću dozvoliti povratak djece iz Sirije ako se ustanovi da su sigurnosna prijetnja

I. M.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Nenad Nešić sastao se danas sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Sjeverne Makedonije Oliverom Spasovskim.
Nešić je nakon sastanka sa Spasovskim poručio da Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija imaju odličnu saradnju na mnogim poljima, a posebni naglasak je stavio na jačanje saradnje policijskih agencija.

Osvrnuo se i na to da će razgovarati o međusobnoj pomoći na evropskom putu te da ove zemlje što prije postanu članice Evropske unije, a ne njene "kapije".

Oliver Spasovski je također potvrdio da je Sjeverna Makedonija spremna za jačanje saradnje sa Bosnom i Hercegovinom kada je u pitanju organizovani kriminal. Također je naglasio da se Sjeverna Makedonija zalaže za ideju da Zapadni Balkan mora biti sigurni region.

Tokom press konferencije Nenad Nešić se ponovo dotakao teme povratka bh. državljana iz Sirije i Iraka te je poručio da je njegov prioritetni zadak je sigurnost "naše djece".

"Kada to kažem, mislim na djecu koja žive i koja su rođena u BiH. Ja ne znam čime su zadojena djeca koja su danas u Siriji i ne znam da li će sutra predstavljati sigurnosnu prijetnju po sigurnost BiH, naše djece ili moje djece. Neću dozvoliti njihov povratak ni za sve naše državljane ako se ustanovi da su sigurnosna prijetnja i neću im dozvoliti povratak u BiH dok sam ministar. Ako ste me pažljivo slušali, naše sigurnosne agencije moraju dostaviti da ti državljani BiH u Siriji ne predstavljaju opasnost po BiH. Kada to dobijem, onda imam pravo dodatnih provjera i ako se uspostavi da to nije problem", rekao je Nešić.

On je i ranije govorio o tome da djecu koja je rođena u Siriji ne može smatrati "našom" te da nije siguran da li može biti sigurno da dođu u BiH.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Međutim, Oliver Spasovski je poručio da u Sjevernoj Makedojiji je u toku proces povratka državljana Sjeverne Makedonije sa ratišta u Siriji, Iraku i Afganistanu.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

"Svakako je jedan od ključnih izazova je učešće u ratovima naših državljana. Svakako da imamo povratnike. Jedan dio tih porodica smo već vratili u Sjevernu Makedoniju i započeli resocijalizaciju. Mi imamo dužnost da vratimo i da pomognemo svim našim građanima da se vrate i da započnu normalan život", rekao je.