Čekaju let za BiH
31

Nešić: Izvršene su provjere za 30 Palestinaca koji dolaze, nama je najvažnija sigurnost u BiH

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić rekao je za Klix.ba da su palestinski državljani koji trebaju doći u BiH prošli sigurnosne provjere i da je riječ od 30 najbližih članova porodice državljana BiH koji se evakuisani iz Gaze.
Održana je sjednica VM gdje je usvojena odluka o dolasku 30 palestinskih državljana odnosno o srodnicima bh. državljana. Radi se o djeci čiji su roditelji državljani BiH, o roditeljima čija su djeca državljani BiH ili o bračnom drugu čiji je partner državljanin BiH. Oni mogu ući u BiH preko Međunarodnog aerodroma u Sarajevu", rekao je Nešić. On je istakao da su već urađene potrebne sigurnosne provjere za navedene osobe, ali da će biti urađene i dodatne.

"Nama je najbitnija sigurnost unutar Bosne i Hercegovine. Kao što sam već ranije i rekao i govorit ću i radit ću u skladu s tim - meni i Ministarstvu sigurnosti je najbitnija sigurnost naših građana, naše djece i tu nema pregovora", zaključio je.

Dakle, uz 20 državljana BiH u avionu iz Dohe će biti i 30 Palestinaca koji su srodnici naših građana. Kako saznajemo, dolazak ukupno 50 osoba koji su donedavno boravili u ratom zahvaćenoj Gazi se očekuje sutra.

Oni su trenutno u Egiptu gdje su čekali zeleno svjetlo bh. vlasti kako bi se prebacili do Katara odakle imaju charter let za Sarajevo.

Četiri osobe koje su također bile na prvom spisku za evakuaciju su otpale jer nisu imale nikakve dokaze da su u srodstvu sa nekim od državljana naše zemlje.

Ranije je saopćeno kako je za državljane BiH i njihove srodnike, koji su uspješno evakuirani iz Pojasa Gaze, Država Katar osigurala avion i snosit će troškove njihovog boravka u Egiptu i prijevoza u Bosnu i Hercegovinu.