Nove informacije
133

Nešić: Imali smo saglasnost svih u Kontakt tački da MUP RS-a ima direktnu vezu s Europolom

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić potvrdio je za Klix.ba informaciju da je MUP RS-a dobio direktnu zaštićenu komunikacija sa Europolom kazavši da za to postoji saglasnost svih u Nacionalnoj zajedničkoj kontakt tački BiH s Europolom.
"Želim obavijestiti javnost da je danas izvršena ekstenzija u smislu direktne komunikacija MUP-a RS-a i Europola. Time se završavaju sve neutemljene i ispolitizirane priče Rame Isaka i raznih 'rama' u BiH koji najjednostavnije rečeno nisu htjeli ili nisu znali čitati zvanične akte koji regulišu ovu oblast. Svim tim aktima dato je pravo nadležnim organima koji čine NZKT, a koji su prepoznati od strane Europola, da pod određenim uslovima koje propisuje Europol dobiju direktnu vezu s Europolom", kazao je Nešić.

Ministar sigurnosti kaže da je najvažniji vanjskopolitički cilj BiH članstvo u EU čime bi postali dio zajedničkog evropskog prostora u borbi protiv svih vrsta kriminala i svih oblika ugrožavanja.

"Saradnja s Europolom je ključna za ostvarivanje tog cilja. Više puta sam napominjao da je moja uloga da svima omogućim korištenje tog prava, bez prava da se narušava nečije drugo pravo. Imam obavezu da ne dozvolim bilo kakvu drugu blokadu ili opstrukciju od bilo koga koja će utjecati na rad nadležnih tiječla BIH u saradnji s Europolom."

Pitali smo Nešića da li je ova ekstenzija urađena u skladu sa Sporazumom o operativnoj i strateškoj saradnji između BiH i Europola, tačnije u skladu sa članom 6. stavom 2. koji kaže da je potrebno da i Europol i Nacionalna zajednička kontakt tačka smatraju prikladnim da se ostvari direknta razmjena informacija između Europola i nadležnog organa (određena policijska agencija op.a.)

Član 6. stav 2 Sporazuma
Član 6. stav 2 Sporazuma

"Apsolutno. Saglasnost su dala svi tri člana. Imamo napismeno tu saglasnost, ali su je pokušali povući. Ali to nije spriječilo da se dobije ekstenzija. Koordinator i zamjenici su dali saglasnost", odgovara Nešić.

Na pitanje zašto je neko pokušao povući saglasnost, Nešić je mišljenja da "možda nekome ne odgovara saradnja s Europolom i ono što nosi u vidu raspakivanja Sky aplikacije i drugih predmeta".