Nezadovoljni raspodjelom
151

NES i PDP protiv prijedloga Budžeta BiH, kritikovali povećanje plata i međunarodnih obaveza

V. K.
Jasmin Emrić i Mira Pekić (Foto: T. S./Klix.ba)
Jasmin Emrić i Mira Pekić (Foto: T. S./Klix.ba)
Zastupnik NES-a u Parlamentu BiH Jasmin Emrić i zastupnica Mira Pekić (PDP) pojasnili su kako neće podržati usvajanje budžeta na nivou Bosne i Hercegovine po hitnoj proceduri te su objasnili razloge za ovakvu odluku.

Pekić je pojasnila kako se u budžetu primijeti veliki rast međunarodnih obaveza.

"Ovo što smo dobili je zahtjev za hitno razmatranje Budžeta BiH i međunarodnih obaveza. Ono što je osnovno, budžet institucija, tačnije rashodi su povećani na 1,3 milijarde KM. Da bi se sve to isfinansiralo od indirektnih poreza zahvatit će se više od milijardu KM što predstavlja povećanje preko 18 posto u odnosu na prošlu godinu. Međunarodne obaveze su porasle preko 460 miliona KM. Za njihovo finansiranje neophodni su indirektni porezi. Za finansiranje budžeta bit će izdvojeno od poreza preko 680 miliona KM što predstavlja povećanje u odnosu na prošlu godinu", rekla je Pekić.

Poručila je kako logika nalaže da se više sredstava dijeli entitetima i distriktu.

"Ako budžet razmatramo u martu, ako izvještaj UIO pokazuje da je prikupljeno milijardu i 700 miliona KM što je za 54 miliona više, logika bi bila da će u podjeli sredstava biti više sredstava za entitete i distrikt. Međutim, zbog povećanja međunarodnih obaveza, entiteti su dobili manje. RS je dobio manje 9 posto, a FBiH šest posto prihoda od indirektnih poreza", rekla je zastupnica PDP-a.

Na kraju, naglasila je kako PDP i SDS neće podržati hitno usvajanje budžeta.

"Ono što neće podržati SDS i PDP, iz razloga što smatramo da je bilo unutrašnjih rezervi za finansiranje povećanja plata. Dakako da smo protiv povećanja osnovice za povećanje osnovice plata, ali trebalo je povećati plate zaposlenih u institucijama. Smatramo da je bilo rezerve u budžetu. Mogla su se smanjiti izdvajanja za kupovinu opremu. Znamo šta je to, to su uglavnom vozila", zaključila je.

Zastupnik Emrić poručio je kako je on protiv hitnog usvajanja važnog dokumenta kakav je budžet.

"Mi smo bili protiv hitne procedure za usvajanje budžeta. Smatramo da je budžet najvažniji finansijski dokument države. Neozbiljno je da se usvaja u hitnoj proceduri. Nije dobro da je onemogućeno ulaganja amandmana. Uskraćeni smo na to djelovanje, a mogli smo dati doprinos kako bi ovaj dokument bio što prihvatljiviji i kako bi se on danas i usvojio", rekao je Emrić.

Na kraju, Emrić je pojasnio kako je najveće povećanje u budžetu predviđeno za plate.

"U ovom budžetu, najveće povećanje je u stavci plata i naknada. Također je planirano i povećanje osnovice sa 535 na 600 KM. Mi smatramo da je opravdano povećanje za državne službenike, policajce, vojnike, ali nije opravdano istovremeno povećanje za imenovane zvaničnike. Ako se budžet usvoji, a ne usvoji se zakon sa prethodne tačke dnevnog reda kojim se ograničava povećanje plata izabranih zvaničnika, bit će povećane plate i političarima. Mi se tome protivimo i smatramo da se konačno mora zaustaviti rast plata imenovanim zvaničnicima", zaključio je Emrić.