BiH
11

Nermine, dođi: Potresna scena iz Srebrenice kao opomena u centru Sarajeva

Piše: I. P.
Bosanskohercegovački umjetnik i kipar Mensud Kečo otkrio je danas u centru Sarajeva skulpturu posvećenu genocidu u Srebrenici.

Riječ je o skulpturi "Nermine, dođi", načinjenoj od betona, armature, plastike i silikona, a koja za umjetnika predstavlja najpotresniju dokumentovanu sliku iz Srebrenice.

"Otac svoje rođeno dijete doziva praktično pod nož sa nekim malim tračkom nade da će ostati živ. Želio sam da uradim nešto za 20. godišnjicu genocida u Srebrenici i to je krenulo jednostavno samo od sebe jer nisam mogao da to ne uradim", rekao je Kečo za Klix.ba dodavši da skulptura predstavlja njegov umjetnički i emotivni maksimum.

Ramo Osmanović doziva sina (9:23)

"Nadam se da će ovaj rad naići na razumijevanje građana Sarajeva i ljudi koji to vide te da će shvatiti poruku. Zahvalan sam što sam ga postavio u liniji sa Spomenikom djeci Sarajeva jer mislim da je suština upravo u tome – čovjek doziva svoje dijete", kazao je Kečo, čiji će rad nakon glavnog grada Bosne i Hercegovine biti prebačen u Muzej Srebrenice u Potočarima kao stalna postavka.

Pored skulpture se nalazi improvizovani mezar u kojem je položeno ogledalo namijenjeno znatiželjnicima koji će tako prepoznati svoju sudbinu i emotivnu vezu sa Srebrenicom.

Tijela Rame Osmanovića i njegovog sina Nermina pronađena su 2008. godine u masovnoj grobnici nedaleko od Srebrenice.