Saznaje Klix.ba
27

Nermin Šehović privremeno ostao bez pristupa tajnim podacima, prijeti mu i otkaz u FUP-u

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Šef detašmana FUP-a u Mostaru Nermin Šehović privremeno je ostao bez pristupa tajnim podacima zbog sumnje u sigurnosnu smetnju koja je definisana Zakonom o zaštiti sigurnosnih podataka, saznaje Klix.ba.

Kako saznajemo, Šehoviću je privremeno onemogućen pristup tajnim podacima zbog navodnih privatnih kontakata sa osobama koje bi mogle biti u sukobu sa zakonom.

Dodatne sigurnosne provjere je pokrenulo Ministarstvo sigurnosti BiH, a provjere trenutno obavlja Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

Prema nezvaničnim informacijama postoje brojne sumnje i u nepravilnosti u radu detašmana u Zenici, a spominje se i slaba saradnja sa Tužilaštvom ZDK.

Ukoliko se ove sumnje ispostave tačnim, odnosno da je inspektor FUP-a imao kontakte s kriminogenim osobama, njemu će biti uručen otkaz u Federalnoj upravi policije.

Mediji su ranije pisali da je Šehović premješten iz Zenice u Mostar dolaskom novog v.d. direktora FUP-a Vahidina Munjića.

Prema nezvaničnim informacijama, odluka o dodatnim sigurnosnim provjerama je donesena zbog navodnog miješanja u istragu u vezi s ubistvima dvojice sarajevskih policajaca te spominjanja u Sky aplikaciji, o čemu su mediji ranije pisali.

Podsjetimo, Šehović i nesuđeni kandidat za člana Predsjedništva BiH na posljednjim Općim izborima. Tada je Stranka za BiH predala prijavu Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) za kandidaturu Šehovića, ali se ispostavilo da on ne može biti kandidat dok obnaša funkciju policijskog službenika.

Također se spominjao i kao kandidat za funkciju glavnog tužitelja Tužilaštva BiH i za policijskog komesara Zeničko-dobojskog kantona. No, na kraju je ostao u FUP-u.

Šehović, pravnik po struci, je tokom karijere bio federalni inspektor i šef detašmana Zenica.