{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nermin Pećanac o presudi Florence Hartmann

F
14.9.2009. u 18:25
0
0
Nermin Pećanac o presudi Florence Hartmann
0
Nermin Pećanac o presudi Florence Hartmann
Povodom presude bivšoj glasnogovornici Haškog tužiteljstva Florence Hartman izrečene danas u Međunarodnom sudu za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY), predsjednik SDU-a BiH Nermin Pećanac izdao je saopćenje za javnost.
"Sramotno je i u najmanju ruku neetički da Haški tribunal osudi nekoga samo zato što je javno obznanio istinu, odnosno skrivene dokumente u vezi s umiješanosti najvišeg državnog i vojnog vrha Srbije u zločin genocida u Bosni i Hercegovini tokom agresije 1992-1995. godine.

Kada se tome pridoda činjenica da je te iste dokumente svojevremeno pred Međunarodnim sudom u Hagu 'časni' sudija Qvon osporio kao ključni dokazni materijal s tužiočeve (bh.) strane, a da danas taj isti sudija predsjedava pretresnim vijećem Haškog tribunala u slučaju 'Karadžić' vidljivo je da se čudne stvari dešavaju s Haškim tribunalom, kaže se u saopćenju.

SDUBiH najoštrije osuđuje presudu posebno imenovanog raspravnog vijeća u slučaju Hartmann, "ne zbog visine kazne već zbog pogaženog jednog od osnovnih principa demokratije, prava na slobodno i javno izražavanje mišljenja, koje se u konkretnom slučaju bazira na istini, koja se nikad ne sviđa svima".

Ova presuda je vrlo ružna poruka Haškog tibunala svim medijima, odnosno novinarima i slobodnomislećim ljudima da paze šta i kako objavljuju i šta kažu, jer zbog istine mogu biti krivično procesuirani, navodi se.

"SDUBiH postavlja pitanje i traži odgovor da li će iko od odgovornih iz Haškog tribunala odgovarati za skrivanje dokumentacije (zapisnika s Vrhovnog savjeta odbrane SRJ) koja direktno inkriminira najviši državni i vojni vrh Srbije za zločin genocida u Bosni i Hercegovini, jer na osnovu ove presude ispada da je sakrivanje dokaza o zločinima i počiniocima dozvoljeno", navodi se u saopćenju predsjednika SDU-a BiH Nermina Pećanaca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: