BiH
8

Nermin Nikšić: Ova Vlada je MMF u vraćala više nego što je uzimala

Piše: E. F.
Imajući u vidu da je sutra zakazana konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja predstavlja prvi korak u formiranju nove vlasti, a nakon održanih Opći izbora u oktobru mjesecu, premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić danas je u zgradi Vlade FBiH prezentirao rezultate rada vlade koju je on vodio.

Nakon opširnog izlaganja o postignućima njegove Vlade, svoj rad i samoga sebe Nikšić nije želio ocijeniti ocjenama u rasponu od jedan do pet, kazavši da su njega ocijenili građani na proteklim izborima i da jednostavno više nema smisla da on bilo šta govori.

"Ipak, sada sam siguran da bih mnoge stvari drugačije radio i rješavao", pojasnio je Nikšić.

No, odlazeći premijer jeste kazao da je Vlada koju je on vodio uradila mnogo više nego Vlada koju je naslijedio.

Tako je u prethodne četiri godine održano 205 sjednica na kojima je razmatrano oko 6.000 tačaka dnevnog reda te usvojeno 327 zakona. Ova vlada je, kazao je Nikšić, vodila politiku borbe za svako radno mjesto.

"S ponosom ističem da smo broj zaposlenih, u odnosu na ono što smo zatekli, povećali za 10.000", kazao je Nikšić.

Nadalje, pojasnio je da ova Vlada svim nasljednicima ostavlja 500 miliona KM dugova manje.

"Vlada je izmirila sva dugovanja prema boračkim kategorijama, vraćeno je 196 miliona KM po osnovu duga za staru deviznu štednju, zaustavili smo trend gomilanja dugova prema PIO/MIO", kazao je Nikšić u svom izlaganju.

Posebno je istakao da je Vlada pod njegovim mandatom uredno ispunjavala sve uvjete koje bi pred nju postavio MMF po stand by aranžmanu.

"Mi smo vraćali MMF-u više nego što smo uzimali", istakao je Premijer.

Kazao je Nermin Nikšić kako je za njegovog mandata napravljeno 67 km autoputa na kojem je radilo više od 5.000 ljudi, da je u izgradnju i sanaciju magistralnih cesta investirano oko 170 miliona KM.

"Jedan od najvećih uspjeha Vlade FBiH jeste revitalizacija namjenske industrije u kojoj su proizvodnja i izvoz utrostručeni. Najveće rezultate postigao je Igman Konjic koji je sa 250 zaposlenih u 2011. stigao na 1000 zaposlenih ove godine", pojasnio je Nikšić.

Pobrinula se ova Vlada kaže Nikšić i za podršku sportu, reformu zdravstva, ali i reformu u oblasti krivičnog zakonodavstva.

. "Najveća reforma koju smo napravili jeste ona koja se odnosi na usvajanje seta antikorupcijskih zakona koji predstavljaju moćne alate pravosuđu. A već sada postoji oko 1.300 predmeta po kantonalnim tužilaštvima koje bi trebali preuzeti Posebni odjeli pri Federalnom tužilaštvu i Posebni odjeli Vrhovnog suda BiH", istakao je Nikšić.

Odgovorila je ova vlada i na prirodne nesreće, odnosno poplave koje su BiH zahvatile u maju mjesecu te je osigurala 2 milijarde KM za sanaciju šteta nastalih od poplava.

Sve i jedna marka, tvrdi Nikšić, utrošena je transparentno i putem ugovora koji su vidljivi na stranici Fonda za pomoć područjima stradalim u prirodnoj nesreći.

Međutim, ima Nikšić za čime i žaliti. Volio bi, kako je kazao, da je reformisao javnu službu, riješio pitanje usvajanja Zakona o šumama, ali i Zakona o uvezivanju radnog staža.