"Vlast gubi kompas"
56

Nermin Nikšić: Najavljeni koncert u Mostaru je očito početak kampanje za naredne izbore

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP) tribinom u Mostaru nastavila je započeti proces kreiranja svog izbornog programa za 2018. godinu. Tom prilikom okupljenima obratio se Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, kao i ostatak partijskog rukovodstva sa svih nivoa.

Nikšić je na početku naveo važnost obilaska terena te anketiranja članstva i simpatizera kao prikupljanje podataka za izradu predizbornog programa, ali je iskoristio priliku da prokomentariše aktualne političke prilike u zemlji.

"Nikad nije bilo jasnije kao danas, kako izgleda zemlja kad je SDP na vlasti, a kako kad nije, evidentno je da je došlo do potpuno obustave javnih investicija", kazao je Nikšić, komentarišući i priču o fantomskim firmama koje zapošljavaju hiljade građana, vjerovatno je preko njemačke ambasade više zaposleno izdavajući vize za odlazak.

Nermin Nikšić naveo je da to treba biti baza za izradu adekvatnog programa, ali i formiranje bloka sa lijevim i građanskim partijama, bloka koji će se suprostaviti nacionalističkoj vlasti te koji će nakon narednih izbora biti u stanju da formira vlast i krene sa ispunjavanjem svojih predizbornih obećanja.

Predsjednik SDP-a prokomentarisao je i najavljeni sporni koncert podrške haškim optuženicima, kazavši da to ne govori o Mostaru, koliko o vlasti u Bosni i Hercegovini, zamjerajući i međunarodnoj zajednici nedostatak prave reakcije.

"Nacionalističke vlasti funkcionišu na način da se jedni drugima ne petljaju u zonu odgovornosti. Ovdje je očito da se taj slučaj pretvara u jedno ključno političko pitanje i početak kampanje za 2018. godinu. Ponovo se našla tema oko koje će se homogenizirati biračka tijela i da to izazove reakciju koja bi bila 'tuk na utuk'", kazao je Nikšić.

"Potpuno je jasno da HDZ nikad nije imao više vlasti nego sada, praktično mu je od njihovih partnera isporučeno sve i očito ne mogu pričati da su ugoroženi, zbog toga i jest nađena tema koja će očito odgovarati i njihovim koalicijskim partnerima, jer će sad sigurno uslijediti potez SDA na homogeniziranju njihovog biračkog tijela", zaključio je Nikšić, pozivajući građane da ne nasjedaju na provokacije, kazavši da je očito da vlast sve više gubi kompas jer na narednim izborima ne mogu napraviti niti približan rezultat kao 2014. godine.