|

Nermin Nikšić: Moguće je da Vlada FBiH ostane u tehničkom mandatu naredne četiri godine

Nermin Nikšić: Moguće je da Vlada FBiH ostane u tehničkom mandatu naredne četiri godine
31
Piše: R. D.
11.6.2019. u 12:27
31
komentara
31

dijeljenja
1/10 Foto: R. D./Klix.ba
2/10 Foto: R. D./Klix.ba
3/10 Foto: R. D./Klix.ba
4/10 Foto: R. D./Klix.ba
5/10 Foto: R. D./Klix.ba
6/10 Foto: R. D./Klix.ba
7/10 Foto: R. D./Klix.ba
8/10 Foto: R. D./Klix.ba
9/10 Foto: R. D./Klix.ba
10/10 Foto: R. D./Klix.ba
Regionalna konferencija Koalicije "Pod lupom" pod nazivom ''Budućnost izbora u BiH: Kako do slobodnih i poštenih izbora u BiH – Ključni prioriteti za unapređenje izbornog zakonodavstva BiH?'' održana je danas u Mostaru.
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, kazao je kako očito nema političke volje da se implementiraju odluke Suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH te da je moguće da država doživi sudbinu Grada Mostara.

"Izgleda da bi država i Federacija BiH mogle postati Mostar: Vrlo je moguće da bismo mogli imati Vladu Federacije BiH u tehničkom mandatu naredne četiri godine, jer smo zemlja u kojoj ne postoji institut vanrednih izbora", kazao je Nikšić.

Bariša Čolak iz HDZ-a smatra da se treba poštivati ono što je kazao Ustavni sud BiH te da je to prioritet u odnosu na presude Suda u Strazburu.

"Logika stvari je da su presude Ustavnog suda prioritet, a vjerujte i pravo tako kaže. Da bi se provele presude Suda iz Strazbura treba promijeniti Ustav, a mi znamo da je za to potrebna kvalificirana većina i da to može biti proglašeno vitalnim nacionalnim interesom. To je teže pitanje, ali ćemo ga morati riješiti", kazao je Čolak.

Edin Mušić iz SDA kaže kako je situacija u Mostaru svjetski raritet te kako je sve ostavljeno parlamentarnim strankama koje imaju različite pristupe i zbog toga se skoro deceniju čeka dogovor.

"Naš preduslov je da se u isto vrijeme definišu statut i izborna pravila. Mislimo da je to jedini ispravan pristup", kazao je Mušić.

Dario Jovanović, direktor projekta Koalicije "Pod lupom", kazao je kako je na konferenciji predstavljen finalni izvještaj nestranačkog nadgledanja izbora.

"Nedovršen pravni okvir, neimplementacija presuda domaćih i stranih sudova, rekordan broj izbornih nepravilnosti, izostanak sankcija, politički utjecaj na izbornu administraciju dovodi do toga da Koalicija "Pod lupom" prvi put otkad posmatra izbore jedne izbore ocijeni djelomično neregularnim", kazao je Jovanović.

Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzle rekao je kako izborni zakon u jednoj zemlji pokazuje demokratske kapacitete jedne demokratije, a kako naš treba hitno mijenjati.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...