Partijsko upozorenje
83

Nermin Nikšić: Moguće je da u pojedinim sredinama uopće ne bude izbora

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić ukazao je, prije partijskog sumiranja dosadašnje predizborne kampanje, na stvari i procese koji kompromituju izborni proces u Bosni i Hercegovini.

"Sasvim je moguće da u pojedinim sredinama uopće ne bude izbora, odnosno izvjesno je da će SDP BiH pozvati sve druge političke subjekte koji su svjesni situacije u koju ulazimo. Bit će podnesene krivične prijave protiv ljudi u pojedinim lokalnim izbornim komisijama pa i CIK-u BiH ukoliko ne poduzmu ništa. Pravilnik o utvrđivanju postupka imenovanja članova biračkog odbora precizno reguliše, u Članu 10, da su izborne komisije obavezne akt o imenovanju članova biračkih odbora objaviti na oglasnoj ploči ili na drugi pogodan način, radi uvida javnosti. Taj akt treba sadržavati ime i prezime predsjednika i zamjenika predsjednika biračkog odbora, kako bi se mogao uložiti prigovor u roku od 24 sata", rekao je Nikšić.

Napomenuo je da u ovom trenutku postoje najmanje tri grada (Čapljina, Mostar i Travnik) gdje nisu imenovani članovi biračkih odbora.

"Svi rokovi su probijeni, izborni proces potpuno kompromitovan. To je jasna intencija. Mi smo i dosad znali kako se to radi. Sad su očito nastali problemi na relacija SDA-HDZ. Očito je da su se u vezi s tim suprotstavili interesi. Ovo je prema našem mišljenju nedopustivo", istakao je on.

Nikšić je izrazio zabrinutost jer je, prema njihovim saznanjima, napravljen strašan mobing.

"Ljudima je zaprijećeno da moraju uslikati svoj listić da ne bi ostali bez svojih radnih mjesta u javnim i privatnim kompanijama. SDP je spreman da ih zaštiti, da spriječi mobing i torturu onih koji na taj način koriste javna preduzeća i javne kompanije. Apelujem. U ovoj situaciji jasno je da posla ima za nadležna tužilaštva. Mi ćemo na osnovu ovoga tražiti zaštitu izbornog procesa", poručio je Nikšić.

Upozorio je da su vladajuće stranke na sve spremne, pogotovo da koriste nedozvoljena sredstva da kompromitiraju izborni proces.

"Mi nećemo sjediti skrštenih ruku. Tražit ćemo zaštitu biračkog procesa", rekao je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.