Trojka u raskoraku
445

Nermin Nikšić je tek rezervni igrač za Predsjedništvo BiH, koalicioni partneri ga ne misle podržati

D. Be.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Federalni parlamentarac Damir Mašić (SDP) večeras je izjavio da će se predsjednik partije Nermin Nikšić kandidovati za člana Predsjedništva BiH u slučaju da to ne bude želio niko drugi.

Na pitanje voditeljice Federalne televizije zašto se do sada nikada niti jedan predsjednik SDP-a nije kandidovao za člana Predsjedništva BiH, Mašić je rekao kako on ne zna odgovor na to pitanje.

"Iskreno da vam kažem ne znam. Bili su različiti ciklusi. Naša politička procjena 2006. godine je bila da najveću šansu ima gospodin Komšić, a 2010. je bilo logično jer je već bio izabran za člana Predsjedništva. Zašto do sada nisu bili predsjednici SDP-a, nemam odgovor. Predsjednici su više išli na varijantu izvršne vlasti. poput Vijeća ministara ili premijera Vlade FBiH. Mada Nikšić je davno rekao, ako zaista ne bude niko zainteresovan da bude kandidat na narednim Općim izborima, on će u toj situaciji preuzeti odgovornost, ne gurajući se da to mora biti on", rekao je Mašić.

Ovim je Mašić zapravo kazao kako je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić tek rezerva na klupi u slučaju da se niko iz najveće opozicione stranke ne bude želio kandidovati na izborima. Već je poznato da je Denis Bećirović u više navrata poručio kolegama da on ne želi biti u trci za člana kolektivnog šefa države Bosne i Hercegovine, ali je pitanje da li se predomislio.

Objava Vedrana Jakupovića na Facebooku
Objava Vedrana Jakupovića na Facebooku

Nedugo nakon Mašićevog gostovanja stigla je reakcija člana Naroda i pravde. Tačnije, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Vedran Jakupović je putem Facebooka poručio:

"Gospodin Nikšić je 'spreman preuzeti odgovornost i biti kandidat za člana Predsjedništva BiH', ali mi zasigurno nismo niti ćemo biti spremni glasati za njega", napisao je.

Nije poznato da li je ovo zvanični stav NiP-a, ali je vidljivo da postoje velike razlike u "Trojci" u viđenju budućeg kandidata za člana Predsjedništva BiH i da ovakvi "izleti" članova NiP-a nisu slučajnost već nagovještaj mogućej razmimoilaženja.

Lider NiP-a Elmedin Konaković je prije tri dana potvrdio da će ta koalicija do kraja sedmice izaći sa informacijom tome da li će imati zajedničkog kandidata, a vrlo brzo i ime tog kandidata. No, to se još uvijek nije dogodilo.

Krajem protekle sedmice objavili smo da je u Sarajevu održan sastanak na kojem su prisustvovali čelnici NiP-a i SDP-a, tačnije Elmedin Konaković, Denis Zvizdić, Denis Bećirović i Nermin Nikšić.

Treći partner, Naša stranka, za sada se ne oglašava o zajedničkom kandidatu za člana Predsjedništva BiH.