Odgovor na prozivke
126

Nermin Muzur: Turistička zajednica u Sarajevu radi transparentno, iz Jazz Festa ne govore istinu

M.A.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Direktor Turističke zajednice KS Nermin Muzur danas je održao press konferenciju povodom priče o sumnjivoj raspodjeli sredstava ove institucije udruženjima, fondacijama i drugim pravnim subjektima u KS s kojima su povezane neke ličnosti bliske vladajućoj šestorki u Sarajevu.
On je na početku istakao kako je javno i transparentno objavljen poziv za udruženja i druge pravne subjekte, ali da su isto tako i rezultati zajedno s podacima o subjektima i dobijenim sredstvima transparentno objavljeni. Međutim, važno je istaći to da nisu objavljena imena članova komisije niti kriteriji po kojima su dodjeljivana sredstva.

"Kada je predala projekt, firma TIM System dala nam je primjer pet lokacija. Taj projekt uključuje 40 kratkih filmova od dvije do tri minute na bosanskom i engleskom jeziku koji govore o 40 lokacija u Kantonu Sarajevo koje ćemo mi koristiti prvenstveno kroz naše društvene platforme. Imamo materijala da objavljujemo po jedan klip na bosanskom i engleskom jeziku svake sedmice, a zatim i na sajmovima i drugim događajima, a time ćemo reklamirati glavni grad BiH", kazao je Nermin Muzur.

On govori da je 50.000 KM Turistička zajednica KS preusmjerila za koncert DJ Solomuna te naglašava kako u prilog važnosti imena ovog izvođača najviše govori činjenica da su njegovi koncerti rasprodani tokom cijele godine širom svijeta.

Ističe i to kako on ima više od milion pratilaca na Instagramu te da svaki video koji objavi nakon koncerta ima nekoliko miliona pregleda. Navodi i to kako će ovaj novac poslije koncerta biti transferiran od Solomuna prema Sigurnoj kući te da neće izaći iz Sarajeva.

"Kada smo odlučivali koje ćemo projekte prihvatiti, gledali smo da bude zastupljena što veća teritorija Kantona Sarajevo. Prozvani smo što smo podržali projekt Dževada Poturka, Elvedina Okerića i Seje Bukve. Projekt Elvedina Okerića privući će desetine hiljada učesnika iz više od 30 evropskih zemalja. Ukoliko to nije promocija Sarajeva i ako to nije dobro, ja onda ne znam šta je. Što se tiče Dževada Poturka i projekta 'Ilidža Fight Night', najveći iznos ubiranja boravišne takse i najveći broj noćenja u Sarajevu zabilježen je na teritoriji Ilidže. Upravo se ovaj događaj odvijao na Ilidži i to nema nikakve veze s politikom", dodao je on.

On je naveo i to kako je cijela analiza trebala ići u drugom smjeru, tj. poručio je da je trebalo ispitati kvalitet projekata koje je podržala Turistička zajednica KS, a ne politička podobnost.

"Priča o Jazz Festu je interesantna iz nekoliko razloga. Neću govoriti o kvalitetu sadržaja, pošto zaista nisam upućen u to, ali je problem u drugim stvarima. Godine 2017. prva dva projekta koja je finansirala Turistička zajednica KS na čijem sam čelu tada bio upravo su bili SFF i Jazz Fest. U tom trenutku 10.000 KM koje smo dodijelili Jazz Festu je za nas bilo puno, ali smo ipak dali sredstva njima. Zašto danas imamo finansiranje SFF-a tri puta veće nego 2017. godine, a ne sufinansiramo Jazz Fest, to trebate pitati menadžment Jazz Festa. Ove godine smo sa SFF-om napravili zajedničku promociju gdje smo reklamirali Sarajevo kao poželjnu destinaciju, zatim projekt Ljeto u Sarajevu i SFF. Zašto s Jazz Festom ne radimo slične stvari, pitajte njih. Mi smo pokazali dobru volju, ali su odbili projekte zajedničke promocije, a nisu ni opravdali 10.000 KM od prije dvije godine. Sve napisano na njihovom Facebooku je velika laž", naveo je Muzur.

Na kraju, direktor Turističke zajednice KS Nermin Muzur je kazao kako je ponosan što su uspjeli napraviti instituciju koja pored finansiranja i održavanja, a nisu budžetski korisnici, radom na izgradnji sistema ubiranja boravišnih taksi i ubiranja prihoda sufinansiraju mnoge projekte od značaja za Kanton Sarajevo.