Nije dobio imunitet
216

Nermin Alešević u svojstvu osumnjičenog stigao na ispitivanje u Tužilaštvo BiH

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Akter afere "Potkivanje" Nermin Alešević stigao je u prostorije Tužilaštva BiH gdje će biti ispitan u svojstvu osumnjičenog.
Privrednik iz Velike Kladuše je osumnjičen za davanje mita i neovlašteno snimanje. Na videu koji je napravio Alešević vidi se predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija i inspektor SIPA-e Marko Pandža.

Iako je tražio imunitet, odnosno garanciju da neće krivično odgovarati zbog postupaka koje je poduzeo u aferi "Potkivanje", Tužilaštvo BiH je odbilo taj prijedlog.

U obrazloženju svoje odluke glavna tužiteljica Gordana Tadić je citirala Aleševićevu izjavu na upit tužioca o tome da li je predao određenu količinu novca inspektoru SIPA-e Marku Pandži i da li je vršio snimanje prilikom njihovog susreta u kafani u Banjoj Luci, gdje je bio prisutan i Milan Tegeltija.

Alešević je tom prilikom rekao: "Jesam, ali želim da izjavim da u pogledu daljnjih odgovora na ova pitanja i razjašnjavanja svih činjenica i razloga koji su doveli do istog želim od glavne tužiteljice dobiti imunitet u pogledu radnji koje sam preduzeo". Tužiteljica koja vodi slučaj je Merisa Nurkić.

Istraga je otvorena i protiv Marka Pandže koji je, kao što se vidi na snimku, uzeo novac od Aleševića kako bi navodno utjecao na istragu u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.