Nedostatak dokaza
0

Nermin Alešević oslobođen optužbi iz predmeta "Potkivanje"

R. D.
Alešević i njegov branitelj (Foto: I. Š./Klix.ba)
Alešević i njegov branitelj (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nermin Alešević i Marko Pandža su zbog nedostatka dokaza oslobođeni optužbi za primanje, odnosno davanje dara. Sud Bosne i Hercegovine jutros je donio prvostepenu presudu koja se odnosi na aferu "Potkivanje".

Ovo je za Klix.ba potvrdio sam Alešević kazavši da je odluka donesena pošto su prikupljeni "nezakoniti dokazi".

"Oni su mene prvo pozivali kao svjedoka. Oni su prikupljali podatke i isti dan, 19. juna, kad su meni odbili imunitet, državna tužiteljica je napravila novi predmet i osumnjčila me. Sud je to danas utvrdio, a sve je čista montaža", kazao je Alešević za naš portal.

Tokom izricanja presude Sud je optužene oslobodio u nedostatku dokaza kojih u ovom predmetu nije ni bilo. Sud je na prošlom ročištu donio odluku da je većina dokaza nezakonita i da je Tužilaštvo prekršilo odredbe zakona u toku istrage.

Optužnica je teretila Pandžu da je radi nelegalnog ostvarivanja sopstvene koristi 2018. godine zahtijevao novac za sebe da bi kao posrednik utjecao na Milana Tegeltiju, nekadašnjeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), da iskoristi svoju funkciju i vrši pritisak na nekadašnju glavnu tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Dalidu Burzić da utječe na postupajućeg tužioca da izvrši radnju koju bi inače morala izvršiti i da uzme u rad predmet za koji je bio zainteresovan optuženi Alešević.