BiH
0

Nerješivi problemi sudskog sistema u BiH

BIRN Justice Report
Ministar pravde BiH Bariša Čolak upozorava na težinu problema koji postoje zbog primjene različitih zakona u procesima protiv optuženih za ratne zločine zbog čega 30 optuženih kojima se sudi pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH, štrajkuje već drugi put u manje od godinu dana.

Bariša Čolak, ministar pravde BiH, smatra da se hitno mora riješiti problem primjene različitih krivičnih zakona unutar države, ali još uvijek ne vidi načina kako to uraditi, objasnio je ministar u intervjuu za Justice Report.

“Imamo izuzetno težak i ozbiljan problem koji nije jednostavno riješiti. Mislim da se od početka pogriješilo jer se prišlo primjeni različitih propisa”, rekao je ministar Čolak u intervjuu za Justice Report. “Sedamdeset posto presuda za ratne zločine izrečeno je na nižim sudovima po jednom zakonu, dok se na Sudu BiH primjenuje drugi zakon”, dodao je ministar.

Primjena različitih zakona razlog je zbog kojeg 30 optuženih kojima se sudi pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH, štrajkuje već drugi put u manje od godinu dana. Prvi štrajk je bio početkom ove godine i prekinut je nakon skoro četiri sedmice. Drugi je počeo 10. septembra.

Pored štrajka glađu, optuženici odbijaju i dolaziti na ročišta.

U BiH se trenutno primjenjuje pet krivičnih zakona: zakon koji je bio na snazi tokom rata, odnosno Krivični zakon SFRJ, potom zakon koji je usvojen 2003. na državnom nivou, dva entitetska i zakon Distrikta Brčko. Svi oni propisuju različite kazne, ali i različito definišu krivična djela.

Optuženici pred Sudom BiH zahtijevaju primjenu Krivičnog zakona SFRJ, koji propisuje znatno blaže kazne, te ne tretira djelo zločina protiv čovječnosti, za koje se većina njih tereti.

Ustavni sud BiH je u martu ove godine razmatrao žalbu zbog primjene Krivičnog zakona BiH pred Državnim sudom u predmetu Abduladhim Maktouf i donio odluku da nema kršenja ljudskih prava. Štrajkači sada prijete i mogućnošću žalbe pred sudom u Strasbourgu.

“Postoji odluka Ustavnog suda, i ona je takva kakva je. Hoće li biti eventualnih žalbi koje će prijeći granice BiH, ne znam. Ali, dok to čekamo, moramo ustrojavati naš sustav. Mislim da nije dobro da i dalje postupamo na isti način jer dolazi do velikih razlika između izrečenih kazni”, kazao je Čolak.

“Sada i kada bi išli na jedinstvenu primjenu zakona, ne može se izbrisati ono što je napravljeno. To je problem koji druge države u okruženju nemaju. Jedino što mogu kao ministar jeste predložiti izmjene i dopune zakona, ali je pitanje hoće li to proći Parlament”, kaže ministar pravde BiH.