Raskinut ugovor
3

Neriješeni imovinski odnosi stopirali izgradnju minihidroelektrane "Cijevna tri" kod Doboja

SRNA
Rijeka Bosna (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Rijeka Bosna (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Izgradnja minihidroelektrane /MHE/ "Cijevna tri" na rijeci Bosni kod Doboja obustavljena je zbog problema u rješavanju imovinskih odnosa i raskidanja ugovora Vlade Republike Srske s norveškim koncesionarom o izgradnji šest minihidroelektrana iz kaskade, rečeno je Srni u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS.

Iz Ministarstva navode da je za MHE "Cijevna tri", procijenjene vrijednosti 50.000.000 eura, trenutno riješeno nešto više od 40 posto imovinskih odnosa i urađen glavni projekat, ali "dalje aktivnosti su obustavljene zbog nerealizacije drugih hidroelektrana iz kaskade, odnosno uzvodne hidroelektrane "Cijevna dva" i nizvodne 'Cijevna četiri'".

"U novembru prošle godine Vlada RS je jednostrano raskinula ugovore o koncesiji za izgradnju šest hidroelektrana na rijeci Bosni, procijenjene vrijednosti 250.000.000 eura, s obzirom na to da koncesionar nije ispunio obaveze propisane ugovorima o koncesiji i nije obezbijedio finansijska sredstva za realizaciju koncesije", podsjećaju u Ministarstvu.

Ugovori o koncesiji za izgradnju minihidroelektrana -"Doboj" na lokaciji Stari most, "Cijevna jedan" - petlja Johovac, "Cijevna dva"- Kotorsko, "Cijevna četiri" - Koprivna, "Cijevna pet" - Dabar i "Cijevna šest"- Modriča, zaključeni su 2006. odnosno 2007. godine.

Koncesionar je pribavio lokacijske uslove, ekološke dozvole i započeo postupak eksproprijacije za pojedine hidroelektrane, ali je, zbog problema unutar kompanije, došlo do zastoja u realizaciji ugovora, te su u međuvremenu istekle i pribavljene dozvole.

"Zbog zastoja u izvršavanju preuzetih obaveza iz ugovora o koncesiji i različitih stavova manjinskih i većinskih akcionara u koncesionaru, a na osnovu postignutog sporazuma manjinskih i većinskih akcionara, Vlada je odobrila prenos ugovora o koncesiji za izgradnju MHE 'Cijevna jedan', MHE 'Cijevna dva' i MHE 'Doboj' sa kompanije Technor Energy ASA Norveška na kompaniju Technor Hydro 2 AS Norveška", navodi se u saopštenju.

Ugovori o ustupanju ugovora o koncesiji između Technor Energy ASA i Technor Hydro 2 AS sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva potpisani su 27. septembra 2013. godine.

Iz Ministarstva ističu da, uprkos prenošenju koncesije, nije bilo pomaka u realizaciji ugovora, a kao glavni razlog navodi se nedostatak finansijskih sredstava norveških kompanija.

"Koncesionar u ugovorom određenom roku, odnosno ni nakon isteka roka od četiri godine od zaključenja ugovora o ustupanju ugovora o koncesiji, nije izradio projektnu dokumentaciju, riješio imovinsko-pravne odnose, pribavio potrebne saglasnosti i odobrenja, obnovio garanciju za izvođenje, obezbijedio finansijska sredstva, otpočeo izgradnju male hidroelektrane i pratećih objekata, pa je održavanje ugovora na snazi izgubilo svoj cilj", navode iz Ministarstva.

Iz ovog ministarstva naglašavaju da će, ukoliko bude zainteresovanih investitora za izgradnju navedenih hidroelektrana, biti sprovedene potrebne aktivnosti propisane Zakonom o koncesijama.