BiH
0

Neriješen status svjedoka na suđenju za zločine nad srpskim civilima u Sarajevu

FENA
Svjedok odbrane Iulian-Nicolaea Vintile, koji treći put dolazi na Sud Bosne i Hercegovine, nije saslušan, jer njegov status u tom predmetu nije jasan.

Sudsko vijeće je najprije kazalo da će Kerima Lučarevića saslušati uz prisustvo pravnog savjetnika, nakon čega je pravni savjetnik izjavio da će Lučarević iskoristiti svoje pravo da kao osumnjičeni ne odgovara na pitanja.

"Vi tvrdite da je Kerim Lučarević svjedok, a pravni savjetnik da je osumnjičeni. Odbrana je onemogućena u svom pravu na odbranu", rekao je Vlado Adamović, branilac Vintile, obraćajući se Sudu.

Svjedočenje Lučarevića je već dva puta odgađano da bi se utvrdio njegov status.

U optužnici protiv Ramiza Avdovića i Vintile se navodi da je Lučarević, kao komandant Vojne policije Teritorijalne odbrane (TO) Republike BiH, bio dio udruženog zločinačkog poduhvata počinjenog nad srpskim civilima u Sarajevu, a protiv njega se u Tužilaštvu BiH vodi istraga.

Adamović je dodao da svjedok ima pravo da štiti sebe, ali da to ''šteti odbrani koja ima jednaka prava kao i svjedok''.

Kazao je i da je taj svjedok važan za odbranu jer se navodi u optužnici, te je predložio Sudu da razjasni njegov status da bi opet bio pozvan.

Odbrana je rekla da ta situacija nije predviđena zakonom, te da je jedino rješenje da se suđenje prekine do rješenja situacije.

"Ovo nije suđenje u Haagu da se uspostave standardi, ali je nastavak Haaga. Nekada će pravnici u Tokiju i New Yorku čitati vaše odluke, pa će vidjeti da je jedno Vijeće odlučilo da prekine proces bez obzira na troškove i tri godine suđenja", kazao je Adamović.

Avdović i Vintila se terete da su od juna do kraja novembra 1992. godine učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti u kasarni ''Viktor Bubanj''.

Avdović je, kako smatra Tužilaštvo, bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i u bivšoj kasarni ''Viktor Bubanj'', a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Nakon Adamovićevog izlaganja, Vijeće je odlučilo da Lučarevića ipak neće ispitati.

"Pošto se protiv vas vodi istraga i spomenuti ste u optužnici, vi imate pravo da ne odgovarate na pitanja. Zbog toga, Sud prema vama neće poduzeti nikakvu represiju", kazala je predsjedavajuća Željka Marenić.

Suđenje će biti nastavljeno 9. decembra, javio je BIRN - Justice Report.