Ranije odluke van snage
0

"Neregularni" uvoznici će biti dodatno provjeravani pri uvozu afričke i azijske robe

Piše: N. Jamaković
Uprava za indirektno oporezivanje BiH stavila je danas van snage prošlosedmičnu odluku prema kojoj se roba azijskog porijekla može cariniti samo u Mostaru, Bosanskoj Gradišci, Bosanskom Novom i Tuzli, potvrdio je za Klix.ba glasnogovornik UIO BiH.

Kovačević je kazao da je ova odluka, kao i sve prethodne koje su donesene od 10. oktobra prošle godine, a koje su definirale carinjenje robe azijskog i afričkog porijekla samo u određenim carinskim ispostavama, stavljena van snage, jer će uskoro biti donesena nova odluka kojom će biti riješeno ovo pitanje.

"Tu se radi o tekstilnim i keramičkim proizvodima, obući, autodijelovima i drugoj sličnoj robi koja je uvožena iz Azije i Afrike, uz navođenje izuzetno niskih cijena, gdje smo imali situaciju da komad odjeće košta 10 feninga, ili da par obuće košta 40 feninga. Stoga smo se i odlučili za donošenje odluka kojima bismo tu robu preusmjerili u određene ispostave, gdje bi se utvrdila realna vrijednost te robe, čime bi se onda plaćale i veće dažbine. No, danas smo sve te odluke stavili van snage jer pripremamo novu odluku koja će biti donesena u vrlo kratkom periodu", rekao je Kovačević.

Pojasnio je da će novom odlukom poreskim obveznicima koji su uredno izmirivali svoje obaveze i nisu imali neregularnosti pri uvozu robe biti omogućeno da carine svoju robu u najbližimi carinskim ispostavama, dok će oni kod kojih su u prošlosti uočene određene neregularnosti morati ići u tačno određene ispostave, gdje će biti obavljane dodatne provjere.

"Na taj način ćemo stimulisati one koji su uredno poslovali i izmirivali svoje obaveze, dok ćemo u isto vrijeme poboljšati kontrolu 'rizične robe'", pojasnio je naš sagovornik.

Nakon odluke koja je donesena prošle sedmice, a prema kojoj se roba azijskog i afričkog porijekla mogla cariniti u samo četiri ispostave, mnogi uvoznici imaju probleme, jer su se u carinarnicama stvorile gužve. To je, vjerovatno, bio dodatni motiv Upravi da povuče ranije i donese novu i poboljšanu odluku.