{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nerealno očekivati velike promjene ustava

S
30.8.2009. u 14:09
0
3
Nerealno očekivati velike promjene ustava
0
Nerealno očekivati velike promjene ustava
Potpredsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt složili su tokom razgovora u Švedskoj da je u ovom momentu nerealno očekivati velike promjene Ustava BiH.
"Moguće je jedino ići ka usklađivanju Ustava BiH sa Konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, a sve ostalo treba dobro odvagati i vidjeti šta je moguće u ovom periodu", rekao je Borenović Srni.

Potpredsjednik PDP-a boravi u dvodnevnoj posjeti vladajućoj švedskoj Moderaterna partiji u gradu Vasteroš kod Štokholma, gdje je je pozvan da učestvuje na Kongresu ove partije koja sa PDP-om ima višegodinju saradnju.

Borenović je Biltu prenio stav PDP-a da se nikako ne smije dozvoliti da ustavne promjene idu na štetu Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Republike Srpske.

"BiH je zasnovana na Dejtonskom sporazumu i naša suština i realnost jeste postojanje dva entiteta, od kojih je jedan RS sa svim svojim nadležnostima, sa kojim se niko ne može igrati, niti može u ime nje donositi odluke na štetu njenih građana", rekao je Borenović.

On je naveo da je Bilt jasno rekao da je liberalizacija viznog režima u BiH više tehničko nego političko pitanje i da je najveća odgovornost za ukidanje viza na vlasti BiH, odnosno Vijeću ministara.

"Vlast u BiH, a najviše Vijeće ministara, moraju ispuniti sve potrebne preduslove da bi se razmatralo ukidanje viza, kao što je to učinjeno za građanje Srbije, Makedonije i Crne Gore", rekao je Borenović.

Bilt je poručio da EU sa velikom pažnjom prati provođenje sporazuma sa Međunarodni momentarnim fondom u RS i FBiH, od čega će i zavisiti dalji odnosi između EU i BiH.

Tokom susreta bilo je riječi i o rješavanju pitanja državne imovine, kako bi se počeli ispunjavati uslovi potrebni za transformaciju Kancelarije visokog predstavnika u kancelariju specijalnog predstavnika EU, a Borenović i Bilt su se složili da je najveća odgovornost za to na domaćim političarima.

Borenović je rekao da EU očekuje da se političari u BiH dogovaraju u interesu svih koji u njoj žive, a nikako na uštrb jednog naroda.

Prema njegovim riječima, Bilt je izrazio nadu da će biti dovoljno razuma kod političara u BiH da se preovladaju neki unutrašnji animoziteti i da se, prije svega, okrenu donošenju domaćih odluka, kao i ekonomskim pitanjima, kako bi se odgovorilo svim izazovima koji će doći u narednom periodu.

U sklopu priprema programskih politika PDP-a za naredni period, Borenović je, osim sa Biltom razgovarao i sa ministrima Švedske za međunarodni razvoj Gunilom Karslon, za migracije Tobijasom Bilstronom, za zapošljavanje Svenom Otom Litorinom, za trgovinu Evom Bjorling.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: