{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nerealno očekivati velike promjene ustava

S
30.8.2009. u 14:09
0
3
Nerealno očekivati velike promjene ustava
0
Nerealno očekivati velike promjene ustava
Potpredsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt složili su tokom razgovora u Švedskoj da je u ovom momentu nerealno očekivati velike promjene Ustava BiH.
"Moguće je jedino ići ka usklađivanju Ustava BiH sa Konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, a sve ostalo treba dobro odvagati i vidjeti šta je moguće u ovom periodu", rekao je Borenović Srni.

Potpredsjednik PDP-a boravi u dvodnevnoj posjeti vladajućoj švedskoj Moderaterna partiji u gradu Vasteroš kod Štokholma, gdje je je pozvan da učestvuje na Kongresu ove partije koja sa PDP-om ima višegodinju saradnju.

Borenović je Biltu prenio stav PDP-a da se nikako ne smije dozvoliti da ustavne promjene idu na štetu Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Republike Srpske.

"BiH je zasnovana na Dejtonskom sporazumu i naša suština i realnost jeste postojanje dva entiteta, od kojih je jedan RS sa svim svojim nadležnostima, sa kojim se niko ne može igrati, niti može u ime nje donositi odluke na štetu njenih građana", rekao je Borenović.

On je naveo da je Bilt jasno rekao da je liberalizacija viznog režima u BiH više tehničko nego političko pitanje i da je najveća odgovornost za ukidanje viza na vlasti BiH, odnosno Vijeću ministara.

"Vlast u BiH, a najviše Vijeće ministara, moraju ispuniti sve potrebne preduslove da bi se razmatralo ukidanje viza, kao što je to učinjeno za građanje Srbije, Makedonije i Crne Gore", rekao je Borenović.

Bilt je poručio da EU sa velikom pažnjom prati provođenje sporazuma sa Međunarodni momentarnim fondom u RS i FBiH, od čega će i zavisiti dalji odnosi između EU i BiH.

Tokom susreta bilo je riječi i o rješavanju pitanja državne imovine, kako bi se počeli ispunjavati uslovi potrebni za transformaciju Kancelarije visokog predstavnika u kancelariju specijalnog predstavnika EU, a Borenović i Bilt su se složili da je najveća odgovornost za to na domaćim političarima.

Borenović je rekao da EU očekuje da se političari u BiH dogovaraju u interesu svih koji u njoj žive, a nikako na uštrb jednog naroda.

Prema njegovim riječima, Bilt je izrazio nadu da će biti dovoljno razuma kod političara u BiH da se preovladaju neki unutrašnji animoziteti i da se, prije svega, okrenu donošenju domaćih odluka, kao i ekonomskim pitanjima, kako bi se odgovorilo svim izazovima koji će doći u narednom periodu.

U sklopu priprema programskih politika PDP-a za naredni period, Borenović je, osim sa Biltom razgovarao i sa ministrima Švedske za međunarodni razvoj Gunilom Karslon, za migracije Tobijasom Bilstronom, za zapošljavanje Svenom Otom Litorinom, za trgovinu Evom Bjorling.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: