Igor Radojičić
0

"Nerealno je da BiH dobije potpuno novi ustav"

FENA
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić izjavio je u subotu da zvaničnici tog bh. entiteta smatraju nerealnim očekivanja da će Bosna i Hercegovina moći dobiti potpuno novo ustavno uređenje ili potpisati novi Ustav.

Naglasivši da su veoma različiti pogledi bh. političara kada je u pitanju unutrašnje uređenje BiH, Radojičić je podsjetio na stav političara iz RS-a koji, kada su u pitanju ustavne promjene, govore o Daytonskom mirovnom sporazumu i njegovom poboljšanju.

"Ako bi Daytonski sporazum bio stavljen po strani mi bismo izgubili bilo kakvo čvrsto tlo pod nogama“, rekao je Radojičić.

Ocijenio je da u razgovorima, prvenstveno, domaćih bh. faktora se mogu mjenjati, eventulano, ustavne norme, ali da je u tom smislu realno da se govori o evoluciji Daytonskom mirovog sporazuma.

Radojičić je ovo izjavio novinarima u subotu u Banjoj Luci nakon razgovora s poslanikom u Parlamentu Francuske Francoisom Lamyem, koji smatra da je veoma bitno da BiH "pokaže elemente spajanja unutar zemlje“.

Naglasio je da se Evropskoj uniji treba da pokaže da dva entiteta u BiH ne rade svaki za sebe, već da, ipak, imaju zajednički stav i idu zajednički ka Evropskoj uniji.