Resorno ministarstvo RS-a
0

"Nerazumni i neopravdani" protesti radnika RiTE Ugljevik

FENA
Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske saopćilo je, u povodu jutrošnjeg okupljanja dijela predstavnika Sindikalne organizacije Rudnika i Termoelektrane (RiTE) "Ugljevik", da je "nerazumljivo i neopravdano takvo njihovo ponašanje, posebno, ako se ima u vidu činjenica da je ovo ministarstvo u ovoj, kao i svakoj drugoj situaciji postupilo u skladu sa zakonom i u potpunosti transparentno".

Iz ovog resora Vlade RS-a podsjećaju da je rudno bogatstvo u zemlji i na njenoj površini dobro od općeg interesa u svojini RS-a, na kome se može steći pravo korištenja pod uvjetima utvrđenim Zakonom o koncesijama i Zakonom o rudarstvu, čije je izvršenje u nadležnosti entitetske vlade.

Radi odgovornog i efikasnog upravljanja i racionalnog korištenja mineralnih resura RS-a, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva je, kako se dodaje, od Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda naručilo "Ekspertizu o stanju eksploatacionih rezervi uglja na ležištu Bogutovo selo i Ugljevik Istok i procjeni vijeka trajanja postojeće termoelektarne s aspekta ekonomske isplativosti i efikasnosti u poslovanju“.

U samom projektnom zadatku Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva je primarno naznačilo cilj da postojeća termoelektrana mora biti osigurana potrebnim količinama uglja za njen nesmetan rad u ekonomski isplativom i efikasnom vijeku trajanja.

Na osnovu dobijenih rezultata ekspertize, te detaljne procjene ekonomske, sociološke i društvene opravdanosti dodjele koncesija na lokalitetu i uz prethodne konsultacije s nadležnim organima i institucijama, Vlada RS-a je donijela rješenja o utvrđivanju javnog interesa za eksploataciju uglja na ležištima "Bogutovo selo i Ugljevik Istok" i "Ugljevik Istok 2“.

"Time je Vlada RS-a ostvarila proceduralne pretpostavke za nesmetano funkcionisanje i razvoj postojeće termoelektrane tj. RiTE "Ugljevik", kao i za realizaciju nove investicije tj. novog termoenergetskog bloka. Od toga će najviše koristi imati upravo građani općine Ugljevik i cijele regije direktno kroz otvaranje novih radnih mjesta, angažovanje i domaćih preduzeća, te indirektno kroz efekte poreza, doprinosa, koncesione naknade i druga davanja", navodi resorno ministarstvo.