Sjednica Doma naroda FBiH
0

Neratni invalidi traže zakon o zaštiti

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U Sarajevu je danas otvorena 22. sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Ispred zgrade Parlamenta jutros se okupila grupa članova više udruženja osoba s takozvanim neratnim invaliditetom.

Oni, kao i njihovi predstavnici koji prisustvuju sjednici u skupštinskoj sali, traže da mimo ranije najave, u današnji dnevni red bude uvršten Prijedlog zakona o osnovnim pravima osoba s onesposobljenjem.

Taj tekst je 24. februara odobrio Predstavnički dom Federalnog parlamenta, a predviđa zaštitu invalida čije je oštećenje organizma od 60 do 80 posto.

Zakon ne može stupiti na snagu dok ga ne odobri i Dom naroda.

U daljnjem toku današnje sjednice bit će poznato da li će delegati uvažiti zahtjev okupljenih invalida.

Inače, u redovnoj najavi za dnevni red su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjih obaveza Federacije, zatim Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o budžetima. Ovi tekstovi predviđeni su za razmatranje po hitnoj proceduri.

Skraćeni postupak je najavljen za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku koji je u parlamentarnu proceduru uputila Vesna Saradžić, poslanica u drugom, Predstavničkom domu, kao i za njen prijedlog koji se odnosi na dopunu Krivičnog zakona FBiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata čiji je predlagač poslanički klub Bosanskohercegovačke patriotske stranke - Sefer Halilović također je upućen u proceduru po skraćenom postupku.

Za ovu sjednicu Doma naroda, u redovnoj proceduri su za delegatsku raspravu najavljeni prijedlozi zakona o poljoprivrednom zemljištu, zatim o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom, kao i nacrti zakona o unutrašnjoj trgovini te o zaštiti od nasilja u porodici.