{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neratni invalidi traže pomoć na glasačkim mjestima

F
23.3.2010. u 12:09
0
0
Neratni invalidi traže pomoć na glasačkim mjestima
0
Neratni invalidi traže pomoć na glasačkim mjestima
Foto: Arhiv
Udruženje invalida Bosne i Hercegovine predložilo je izmjene izbornog zakonodavstva zemlje koje bi omogućile osobama s invaliditetom da po svom izboru dovode osobu koja će njima kao osobama s fizičkim onesposobljenjem pomagati na glasačkim mjestima.
U protivnom, invalidi će onemogućiti da izbornu građansku dužnost obave osobe u biračkim odborima.

To je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu izjavio predsjednik Udruženja invalida BiH Zijad Arapčić koji uime te asocijacije zahtijeva da Bosna i Hercegovine poštuje u svakom segmentu internacionalnu konvenciju o pravima osoba s invaliditetom.

Povod zbog kojeg je sazvana ova pres-konferencija nisu samo izmjene Izbornog zakona već i negativan odgovor koji je zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH uputio na molbu da 15. aprila, za kada je zakazan peti susret osoba s invaliditetom, Udruženju bude ustupljena velika sala u Parlamentarnoj skupštini radi navedene manifestacije.

Udruženje i dalje traži ustupljivanje sale, a dosadašnje odbijanje doživljava kao diskriminaciju nad svojim članovima.

Arapčić također negoduje što korisnici u Federaciji, Republici Srpskoj i Distriktu Brčko imaju nejednake budžetske naknade koje primaju na osnovu invalidnosti i apeluje da u zemlji bude doneseno zakonodavstvo koje će zasebno tretirati potrebe neratnih invalida.

O problemima koje doživljavaju kao diskriminaciju u Bosni i Hercegovini prema ovoj osjetljivoj populaciji, jučer su članovi Udruženja razgovarali i s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom, rekao je Arapčić koji prijeti velikim protestima invalida, odnosno blokiranjem institucija (a ne putnih komunikacija) u BiH ako odgovorni ne ispoštuju obaveze iz Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: