BiH
0

Neraščišćeni računi u "Merhametu"

FENA
Savez dobrotvornih društava "Merhamet" u BiH sazvao je za subotu u Tešnju vanrednu proširenu sjednicu Upravnog odbora da bi se ujedinili svi "Merhameti" u državi.

"Naša višegodišnja želja i nastojanje je da imamo zakonit, demokratski i na principima međusobnog uvažavanja i pomaganja zajednički "Merhamet" na nivou države Bosne i Hercegovine", izjavio je danas za Fenu generalni direktor SDD "Merhamet" u BiH Osman Pekarić.

Povod održavanju najavljene sjednice je "teško i složeno stanje u ovom dobrotvornom društvu, u cjelini, nastalo neuvažavanjem pravosnažnih sudskih presuda kojima su poništene registracije Humanitarne organizacije "Merhamet" MDD Sarajevo".

Pekarić naglašava da se, kada je riječ o sporenju o imenu Merhamet, to odnosi na samo na dvije osobe protiv kojih su ovih dana podignute optužnice i obavljaju se istrage u Zeničko-dobojskom kantonu.

"Prozivamo Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona što tri godine u ladici drži istrage protiv Hajrudina Šahića, predsjednika Koordinacionog odbora za RS i Atifa Spahića, predsjednika Nadzornog odbora HO 'Merhamet'. Oni su tri puta dobili nelegalno rješenje Ministarstva pravde FBiH, a mi smo se registrirali na državnom nivou i stvorili SDD od svih 'Merhameta', i onih iz RS-a, i iz FBiH i Distrikta Brčko", kazao je Pekarić.

On je sve prozvane pozvao da se pridruže SDD-u i polože račune, "o upropaštenih 50 miliona KM, za koje se ne zna gdje su".

"Mi hoćemo da znamo gdje je taj novac. Šahić mora položiti račun u što je trošio novac, koliko je novca dobio, šta je s kurbanima kojih se 20.000 svake godine iz Australije uveze, gdje idu milioni KM ostvareni od tog prihoda. Kada polože račun, možda će neko od njih biti predsjednik, ako ne bude tužbi", kazao je Pekarić.

Na skupštinu u Tešanj pozvani su svi 'Merhameti', bez izuzetka, a bit će i dogovora o održavanju sabora 'Merhameta' u BiH da bi se konačno "raščistila situacija".

Pred održavanje ovih skupova SDD 'Merhamet' je još jednom apelirao na državne organe, posebno na Ministarstvo pravde, da postupi po najnovijim presudama, i Vrhovnog suda, i kantonalnog suda, i Apelacionog suda Brčko, te izbriše HO Merhamet Sarajevo kao "nelegalnu organizaciju".

Vanredna proširena sjednica UO "Merhamet" u BiH bit će održana u sali Općine skupštine Tešanj u 12 sati.