{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neracionalni troškovi: Sankcije za tri državna ministarstva

S
12.11.2012. u 14:02
0
10
Neracionalni troškovi: Sankcije za tri državna ministarstva
0
Neracionalni troškovi: Sankcije za tri državna ministarstva
Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH donijela je danas u 12 zaključaka prijedloge kojima se sankcionišu državne institucije sa negativnim revizorskim izvještajem i jača uloga ove parlamentarne komisije u nadzoru trošenja budžeta BiH.
"Ubuduće će ljudi koji prave greške biti odgovorni za te greške", rekao je novinarima predsjedavajući Komisije Emir Kabil i podsjetio da negativne revizorske izvještaje imaju Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ova tri ministarstva će u budžetu za 2013. godinu imati umanjenje od 10 posto za troškove reprezentacije, kao i institucije kojima je revizija dala mišljenje sa rezervom.

"Negativni izvještaji bazirani su na neracionalnom korištenju sredstava za reprezentaciju i predložili smo restriktivne mjere da se ona smanji, zatim na trošenju goriva i održavanju voznog parka, gdje smo tražili donošenje jedinstvenog stava i akta o tome kako bi se obezbijedilo smanjenje potrošnje", rekao je Kabil.

Prema njegovim riječima, kod neracionalne potrošnje u državnim institucijama nije problem u spektakularnim ciframa, nego u principu rada.

"U planiranju narednog budžeta strogo će se voditi računa o tome koliko će sredstava ići za namjene koje su označene kao propusti u izvještajima revizora", rekao je Kabil.

On je ocijenio da je svaki negativni izvještaj revizije indikativan i najavio da će biti upućen tužilaštvu koje će ispitati da li ima elemenata za odgovornost.

"Komisija za finansije i budžet želi da aktuelizuje svaki propust, da se on iznese u javnost i da mu se tako da značaj, da se svaki problem na koji je ukazano uozbilji i riješi", rekao je Kabil.

On je istakao da je za parlamentarnu komisiju najvažnije da se budžet napokon usvoji blagovremeno, što očekuje da će se i dogoditi do kraja godine.

"U budžetu postoje sredstva, ali njihova raspodjela nije adekvatna i ubuduće treba racionalno trošiti prateći svaku stavku jer se domaćinskim trošenjem može mnogo toga postići", rekao je Kabil.

Drugi zamjenik u Komisiji za finansije i budžet Anto Domazet precizirao je da je, među predloženim mjerama za bolje upravljanje javnim novcem, objedinjavanje nabavki kancelarijskog materijala i goriva, uz očekivanje da će nabavka većih količina omogućiti povoljniju cijenu i bolje uslove nabavke.

Zasjedanje Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održano je u turističkom kompleksu Etno sela "Stanišići" u Bijeljini, a troškove prevoza i smještaja poslanika snosi Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: