Štrajkuju glađu
37

Neprospavana noć zeničkih rudara: Izdržat ćemo, ali imamo sve manje strpljenja

Piše: E. M.
Rudari RMU Zenica (Foto: E. M./Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E.M./Klix.ba)
Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica iza sebe su ostavili prvu neprospavanu noć, a gladni i žedni nastavljaju svoj trodnevni štrajk glađu kojim traže ispunjenje onoga što im je obećano, a to je uplata doprinosa i zasluženi odlazak u penziju.

Noć koju su iza sebe ostavili zenički rudari nije nimalo lagana. Tri rudara su zbog teških zdravstvenih poteškoća odustala od štrajka i otišli su svojim kućama, ali oni koji su ostali uporni su i u izjavama su naglasili da imaju sve manje vremena i strpljenja.

Rudar Tehvid Smriko nakon neprospavane noći je izjavio kako ne vjeruju više nikome i da im je obećanja "preko glave".


"Bilo je pohladno sinoć, ali izdržat ćemo. Tri naša rudara su se loše osjećala i mi smo ih poslali kući. Jučer je održana konferencija ministra Džindića koji je obećao da će sve riješiti u četvrtak. Njima više niko ne vjeruje, hoćemo samo ispunjenje naših zahtjeva. Dali smo im rok do ponedjeljka i onda ćemo ispuniti ono što smo rekli u javnosti", izjavio je Smriko.

Jutros su se rudarima u 7 sati priključili i komorati prve i druge smjene rudnika Stara jama, a narednih dana svoj dolazak su najavili i komorati drugih jama u Rudniku mrkog uglja. Rudare koji štrajkuju glađu raduje činjenica da je rudarska solidarnost i sada vidljiva.

"Nadležni su predlagali da smanje rudarima plaće kako bi nama namirili zaostatke. Mi to nećemo i ne želimo. Nek smanje plaće u Elektroprivredi, a ne rudarima koji rade pod zemljom", dodao je Smriko.


Među rudarima koji su u štrjaku glađu je i Omer Pojskić koji se na najgori mogući način bori za svoja prava i prava svojih kolega komorata.

"Krivo mi je što nas lažu. Bio sam s njima, sjedili smo, razgovarali, a samo jedan klik im treba da prebace novac koji bi riješio sve naše probleme. Noć smo proveli uz karte i šah, ležali smo, bilo je hladno jer nemamo dovoljno grijalica, ali snalazimo se. Kolege su bolesne, emocije rade, malo i glad utječe na organizam, ali šta će se dalje dešavati niko ne zna", izjavio je Pojskić te dodao da ne zna šta će svaka naredna noć donijeti jer rudari emotivno padaju.

Rudari su do sada primili desetine poziva od građana i porodica koje žele da im se pridruže štrajku glađu kako bi pokazali nadležnima da nisu sami. Jasmin Bilić 2016. godine je otišao u penziju i već 13 mjeseci živi bez ikakvih primanja.

"Još nemam nikakvog papira, sa zdravljem nisam dobro pa na svaki način pokušavamo izdržati ovo. Obećanja dolaze, ali mi više ništa ne vjerujemo. Rudari o kojima ovisi država ovo nisu zaslužili. Radio sam u crnoj zemlji i zaslužio sam da 13 mjeseci nemam ništa", kazao je Bilić.

Uprkos teškom zdravstvenom stanju i štrajku glađu, rudarsko raspoloženje je vidljivo i danas. Srdačno i s osmjehom prime svakog gosta koji otvori sobu u kojoj su smješteni u Domu rudara. Mjesto zabave pretvoreno je u mjesto borbe, a svi se iskreno nadaju da će borba završiti prije nego neko od rudara učini nešto što niko ne želi.

Prije stupanja u štrajk rudari su najavili da će zapaliti zgradu Doma rudara i sebe jer više ne žele da budu teret svojim porodicama koje ionako jedva preživljavaju bez ikakvih primanja.

Zeničkim rudarima se štrajkom upozorenja pridružila i Sindikalna organizacija radnika Rudnika uglja "Zenica". Štrajk upozorenja počeo je danas i trajat će do petka, 19. januara 2018. godine, u periodu od 7:00 do 8:00 sati.

"Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH podržava svaki oblik sindikalne borbe i u potpunosti stavlja na raspolaganje svoje resurse u Zeničko-dobojskom kantonu radnicima koji traže rješenja za svoje probleme. Pozivamo sve nadležne institucije da što prije iznađu rješenje za ove radnike koji su časno i pošteno obavljajući najteži posao u Federaciji BiH zaradili svoje penzije", poručili su iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.