{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neprimjerene izjave Dodika o formiranju Ekonomsko-socijalnog vijeća BiH

F
23.8.2007. u 15:20
0
0
Neprimjerene izjave Dodika o formiranju Ekonomsko-socijalnog vijeća BiH
0
Neprimjerene izjave Dodika o formiranju Ekonomsko-socijalnog vijeća BiH
Konfederacija sindikata BiH osuđuje izjavu premijera Vlade Republike Srpske Milorada Dodika, kojom isključuje svaku mogućnost stvaranja Ekonomsko-socijalnog vijeća BiH na čemu je nedavno u susretu sa sindikatima i poslodavcima insistirao i Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak.
"Ovom izjavom Milorad Dodik, kao premijer jednog entiteta, izlazi iz svojih kompetencija, on negira volju slobodnog vođenja ekonomsko-socijalnog dijaloga s vlastima na cijeloj teritoriji države, što je nezabilježen slučaj u svijetu", zaključio je predsjednik Konfederacije Sindikata BiH Edhem Biber.

Upozorava se da se ovom izjavom premijer RS-a javno izjasnio da je protiv tripartitnog dijaloga sindikata, poslodavaca i institucija sistema na cijeloj teritoriji BiH, da je protiv slobode kretanja ljudi, robe i kapitala, slobode rada na cijeloj teritoriji zemlje, što je najgrublje kršenje konvencija Međunarodne organizacije rada iz Ženeve, koju je ratificirala i naša zemlja pa i najvažnije Konvencije 111. o slobodi rada bez rasne, polne, nacionalne i vjerske diskriminacije.

Konfederacija će o istupu premijera RS-a upoznati Međunarodnu organizaciju rada i Međunarodnu konfederaciju sindikata i od njih zatražiti zaštitu od političara kao što je Milorad Dodik, koji misle da mogu parcelisati sindikalni rad i ograničavati tripartitni dijalog na pojedine dijelove Bosne i Hercegovine.

Saopćenje je dostavljeno medijima, OHR-u, Međunarodnoj organizaciji rada - Ured u Sarajevu i Međunarodnoj konferenciji sindikata - Ured za jugoistočnu Evropu sa sjedištem u Sarajevu, saopćeno je iz Informativne službe Konfederacije sindikata BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: