{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neprimjerene izjave Dodika o formiranju Ekonomsko-socijalnog vijeća BiH

F
23.8.2007. u 15:20
0
0
Neprimjerene izjave Dodika o formiranju Ekonomsko-socijalnog vijeća BiH
0
Neprimjerene izjave Dodika o formiranju Ekonomsko-socijalnog vijeća BiH
Konfederacija sindikata BiH osuđuje izjavu premijera Vlade Republike Srpske Milorada Dodika, kojom isključuje svaku mogućnost stvaranja Ekonomsko-socijalnog vijeća BiH na čemu je nedavno u susretu sa sindikatima i poslodavcima insistirao i Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak.
"Ovom izjavom Milorad Dodik, kao premijer jednog entiteta, izlazi iz svojih kompetencija, on negira volju slobodnog vođenja ekonomsko-socijalnog dijaloga s vlastima na cijeloj teritoriji države, što je nezabilježen slučaj u svijetu", zaključio je predsjednik Konfederacije Sindikata BiH Edhem Biber.

Upozorava se da se ovom izjavom premijer RS-a javno izjasnio da je protiv tripartitnog dijaloga sindikata, poslodavaca i institucija sistema na cijeloj teritoriji BiH, da je protiv slobode kretanja ljudi, robe i kapitala, slobode rada na cijeloj teritoriji zemlje, što je najgrublje kršenje konvencija Međunarodne organizacije rada iz Ženeve, koju je ratificirala i naša zemlja pa i najvažnije Konvencije 111. o slobodi rada bez rasne, polne, nacionalne i vjerske diskriminacije.

Konfederacija će o istupu premijera RS-a upoznati Međunarodnu organizaciju rada i Međunarodnu konfederaciju sindikata i od njih zatražiti zaštitu od političara kao što je Milorad Dodik, koji misle da mogu parcelisati sindikalni rad i ograničavati tripartitni dijalog na pojedine dijelove Bosne i Hercegovine.

Saopćenje je dostavljeno medijima, OHR-u, Međunarodnoj organizaciji rada - Ured u Sarajevu i Međunarodnoj konferenciji sindikata - Ured za jugoistočnu Evropu sa sjedištem u Sarajevu, saopćeno je iz Informativne službe Konfederacije sindikata BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: