Sastanci Komšića u New Yorku
0

"Neprihvatljivo je što se neko želi staviti iznad zakona"

Sarajevo-x.com
U nastavku boravka u Washingtonu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić se sastao sa većim brojem američkih senatora i kongresmena. Između ostalih, sa senatorima Joeom Liebermanom, Richardom Lugarom, Benom Cardinom, te kongresmenom Eddijem Berniceom Johnsonom.

Tokom sastanaka sa istaknutim članovima najviših američkih zakonodavnih tijela, predsjedavajući Komšić ih je informisao da je strateški cilj BiH pristupanje i punopravno članstvo, prvenstveno u NATO, a potom u Evropsku uniju. Što se tiče situacije u BiH, u svjetlu nedavno pokrenutih tzv. butmirskih pregovora, Komšić je istakao da je u početku bio blagi optimist, ali da sada manje vjeruje u uspješnost pregovora. Najodgovorni za to je, kako je istakao, lider SNSD-a, koji ne pokazuje volju za bilo kakvim promjenama, te da je nemoguće postići bilo kakav kompromis sa nekim ko ne želi promjene. Razlog za takav stav i ponašanje je spremnost, kako je naveo, da se zemlja uvede u novu nesreću, a sve s ciljem lične zaštite od odgovornosti za kriminalno raspolaganje javnim novcem u Republici Srpskoj.

Senator Lieberman je istakao da je ustavna reforma u BiH nešto o čemu nema dileme da treba biti provedeno, da je očito kako lider SNSD-a shvata da će biti gubitnik u stabilizaciji situacije u BiH, te da je jedino snažan dok generira strah i nesigurnost svojim ekstremnim ponašanjem. Neprihvatljivim je ocijenio da se neko želi staviti iznad zakona, a pogotovo iznad nacionalnih interesa, kako Srba u BiH, tako i nacionalnog interesa države BiH.

Senator Lugar je ocijenio da je strah lidera SNSD-a da bi mu reformama oslabila moć klasični anahronizam koji pripada nekoj drugoj epohi.

Predsjedavajući Komšić je podvukao da je, s ciljem jačanja države BiH koja bi bila sposobna da donosi zakone koji će je što brže dovesti do članstva u NATO-u i EU, neophodno promijeniti način tzv. entitetskog glasanja, jer je dosadašnje iskustvo pokazalo da se taj institut do sada najvećim dijelom koristio kao mehanizam za blokadu BiH u ispunjavanju uslova i ciljeva neophodnih za članstvo u NATO-u i EU.

Na kraju je istaknuto da je pozitivan izazov ustavnih reformi u BiH da se uspostavi politički sistem koji će poštovati kolektivna prava svih nacionalnih grupa, ali i pojedinaca, čime će se na najefikasniji način odstraniti elemenat straha i izazivanja straha od drugoga, a što je u zadnjih 14 godina bio glavni politički adut vladajućih nacionalnih stranaka.

Na kraju, predsjedavajući Komšić se susreo sa profesorima i studentima škole međunarodnih odnosa Univerziteta George Washington, te održao predavanje o temi "Bosanskohercegovačko pluralno društvo", saopšteno je danas iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.