Imam Hodžić
0

Neprihvatljiv nalaz vještaka u vezi s požarom u džamiji

FENA
Trebinjski imam Husein Hodžić izrazio je nezadovoljstvo nalazom vještaka po kome su požar u džamiji u Fazlagića Kuli kod Gacka izazvale elektroinstalacije i najavio da će Islamska zajednica zatražiti arbitražu nezavisnog vještaka.

“Smatramo da je požar izazvao ljudski faktor, na šta ukazuju okolnosti i tragovi“, rekao je Hodžić dodajući da ga "ovakav nalaz ne čudi,s obzirom na loša iskustva koja je imao s Okružnim tužilaštvom i CJB Trebinje“.

Nezavni vještak kojeg je angažovao Rijaset Islamske zajednice je obavio istragu čije će nalaze zvanično saopćiti Muftijstvo u Mostaru, najvjerovatnije u ponedjeljak, najavio je imam Hodžić, javio je Radio RS-a.

Okružno tužilaštvo Trebinje saopćilo je da požar u džamiji u Fazlagića Kuli nije namjerno izazvan, već je do njega došlo zbog neadekvatno postavljenih elektroinstalacija

U saopćenju se kaže da je, vještačenjem stručnjaka za požare i eksplozije elektrostruke i na osnovu uzoraka izuzetih s lica mjesta, utvrđeno "da požar u džamiji nije izazvala eksplozija, prirodno pražnjenje, grom ili neka druga prirodna pojava, niti je izazvan namjernim paljenjem".

"Krajevi kablova pod naponom, koji su bili savijeni i pričvršćeni na gredu krovne konstrukcije iznad ulaza u glavnu prostoriju džamije, nisu bili adekvatno izlovani i propisno udaljeni od drvne građe. Na vlažnoj drvenoj površini došlo je do zatvaranja strujnog kruga preko visokog otpora, a zaštitni uređaji nisu mogli odreagovati zbog velikog opterećenja“, navodi se u saopćenju.

Požar u džamiji u Fazlagića Kuli izbio je rano ujutro 8. decembra, prvog dana Kurban-bajrama.