BiH
0

Nepravilnosti u trošenju budžetskih iznosa i zapošljavanju u institucijama na državnom nivou

FENA
Istraživači Alumni centra za interdisciplinarne studije (ACIPS) došli su do niza negativnih zaključaka kada je u pitanju potrošnja budžetskih iznosa na državnom nivou i u vezi sa zapošljavanjem u državne institucije, saopćili su danas na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik ACIPS-a Ivan Barbalić i direktor ACIPS-ovog Centra za istraživanje politika Haris Abaspahić.

Abaspahić je naveo da su istraživanja pokazala da na državnom nivou svaka institucija pravi svoj pravilnik potrošnje budžetskih iznosa, što dovodi do niza različitih pravila za potrošnju novca.

Izmjenom samo jednog zakonskog propisa, člana 20. Zakona o izvršenju budžeta BiH kojim bi se predvidilo postojanje jedinstvenog pravilnika uštedjelo bi se na desetine miliona KM, a državna uprava bi se disciplinirala, ustvrdio je Abaspahić, dodajući kako je ACIPS svoj prijedlog zakonskih izmjena već dostavio državnim parlamentarcima.

Analizirajući cijeli proces zapošljavanja u državnoj službi na nivou BiH, istraživači ACIPS-a su također našli niz nepravilnosti.

Abaspahić je posebno ukazao na pitanje usmenog ispita, jer je upitan način formiranja ispitnih komisija koje imaju velika diskreciona prava. U ACIPS-u žele znati kako se pravi spisak ljudi koji ulaze u ispitne komisije, ali su za sada ostali bez odgovora.

Kako je kazao Abaspahić, usmeni ispit je često nestrukturiran, slabo reguliran, a često se događa i da nema traga o ovom ispitu, što ostavlja prostor da se ne izaberu najbolji kandidati.

Direktor ACIPS-a Ivan Barbalić je naglasio da je cilj ovih, ali i drugih ACIPS-ovih istraživanja stvaranje odgovorajućih kapaciteta za trenutak kada BiH uđe u ugovorne odnose s Evropskom unijom, jer EU znači vladavinu zakona, veće investicije, bolje penzije...

Međutim, ocijenio je Barbalić, političari na ekstremnim pozicijama doprinose opasnom stvaranju euroskepticizma te je pozvao na formiranje jedinstvenog proevropskog fronta u zemlji.

"Nažalost, u BiH nevladin sektor predvodi evropski put, ali će to biti glas koji će političari morati čuti", rekao je on.

Inače, ova konferencija za novinare prethodila je stručnoj konferenciji na kojoj će se opširnije predstaviti rezultati istraživanja, a najavljeno je učešće niza eksperata iz javne uprave i finasnija, kao što su direktor Agencije za državnu službu BiH Jakob Finci, guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, Svetlana Cenić i drugi.