"Žena-žrtva rata"
0

Nepravilnosti tužilaštva BiH u ocjenjivanju predmeta ratnog zločina

FENA
Udruženje "Žena-žrtva rata" ukazalo je danas na nepravilnosti Tužilaštva BiH u ocjenjivanju, odnosno razvrstavanju predmeta ratnog zločina s oznakom "osjetljiv" i "vrlo osjetljiv", te naglasilo da do danas nije dobilo odgovor iz te institucije.

U današnjem saopćenju Udruženje podsjeća da je pomenuta nepravilnost posebno izražena kod predmeta sa oznakom "osjetljiv", koji se ustupaju entitetskim tužilaštvima i sudovima.

Tako se posljednji dopis Udruženja odnosio na ustupanje predmeta i oznake "osjetljiv" Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu KT 679/05 za spaljivanje više od 70 civila u Višegradu.

Udruženje tvrdi da se ni jedan predmet ratnog zločina nije mogao ustupiti na entitetski nivo bez rješenja Suda BiH, nakon što je 2003. godine procesuiranje ovih djela dato u isključivu nadležnost Sudu i Tužilaštvu BiH.

Stoga je svako ustupanje predmeta mimo odluke Suda BiH nezakonito i kao krajnju konsekvenciju može proizvesti donošenje odbijajuće presude, ako entitetski sudovi i tužilaštva nezakonito prihvate nadležnost po ustupljenim predmetima, navodi Udruženje.

Udruženje "Žena-žrtva rata" traži od glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milorada Barišina da odgovori na zahtjev njegovih članova.