{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nepravedno odgađanje usklađivanja penzija

F
23.1.2008. u 14:24
0
0
Nepravedno odgađanje usklađivanja penzija
0
Nepravedno odgađanje usklađivanja penzija
Upravni odbor Fonda PIO/MIO Federacije BiH neopravdano je odgodio donošenje odluke o usklađivanju penzija i povećanju isplatnog koeficijenta, smatra Udruženje penzionera u BiH.
Ovo udruženje u saopćenju za javnost podsjeća da je finansijska projekcija menadžmenta Fonda PIO/MIO za usklađivanje najniže, zajamčene, prosječne i najviše penzije, neujednačena i nije utemeljena na pravičnosti i zakonskoj podlozi.

Najniža i zajamčena penzija povećala bi se za 16,50, a prosječna za 7,13, što je manje za 9,37 posto, navodi Udruženje penzionera u BiH, uz ocjenu da je neprihvatljiv i prijedlog da isplatni koeficijent s 1,53 bude povećan na 1,57, što predstavlja povećanje penzija za 2,96 posto.

-Ako se na osnovu podataka i izjava predstavnika Vlade FBiH tvrdi da je novoprijavljenih oko 90.000 radnika u 2007. na Fond PIO/MIO i odobrenih 83,5 miliona KM u budžetu FBiH za beneficirane penzije, analitičkom računicom se dođe da penzije za januar mogu da se povećaju za 15 posto, a isplatni koeficijent bi trebao da bude 1,73, stav je Udruženja penzionera u BiH.

Pošto su troškovi života porasli za više od 15 posto, a Vlada FBiH nema mehanizama da spriječi divljanje cijena koje se najavljuju i dalje, ovo udruženje očekuje od Vlade FBiH i Upravnog odbora Fonda PIO/MIO FBiH da donesu odluku s ovim povećanjem penzija, jer bi se ublažila vrlo teška socioekonomska situacija najugroženije populacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: