{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nepravedno odgađanje usklađivanja penzija

F
23.1.2008. u 14:24
0
0
Nepravedno odgađanje usklađivanja penzija
0
Nepravedno odgađanje usklađivanja penzija
Upravni odbor Fonda PIO/MIO Federacije BiH neopravdano je odgodio donošenje odluke o usklađivanju penzija i povećanju isplatnog koeficijenta, smatra Udruženje penzionera u BiH.
Ovo udruženje u saopćenju za javnost podsjeća da je finansijska projekcija menadžmenta Fonda PIO/MIO za usklađivanje najniže, zajamčene, prosječne i najviše penzije, neujednačena i nije utemeljena na pravičnosti i zakonskoj podlozi.

Najniža i zajamčena penzija povećala bi se za 16,50, a prosječna za 7,13, što je manje za 9,37 posto, navodi Udruženje penzionera u BiH, uz ocjenu da je neprihvatljiv i prijedlog da isplatni koeficijent s 1,53 bude povećan na 1,57, što predstavlja povećanje penzija za 2,96 posto.

-Ako se na osnovu podataka i izjava predstavnika Vlade FBiH tvrdi da je novoprijavljenih oko 90.000 radnika u 2007. na Fond PIO/MIO i odobrenih 83,5 miliona KM u budžetu FBiH za beneficirane penzije, analitičkom računicom se dođe da penzije za januar mogu da se povećaju za 15 posto, a isplatni koeficijent bi trebao da bude 1,73, stav je Udruženja penzionera u BiH.

Pošto su troškovi života porasli za više od 15 posto, a Vlada FBiH nema mehanizama da spriječi divljanje cijena koje se najavljuju i dalje, ovo udruženje očekuje od Vlade FBiH i Upravnog odbora Fonda PIO/MIO FBiH da donesu odluku s ovim povećanjem penzija, jer bi se ublažila vrlo teška socioekonomska situacija najugroženije populacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: