Sud BiH
0

Nepoznata adresa optuženog Momčila Mandića

FENA
Apelaciono vijeće Suda BiH odgodilo je iznošenje žalbe Tužilaštva BiH na oslobađajuću presudu zbog nedolaska na ročište optuženog Momčila Mandića, prenosi BIRN Justice Report.

Momčilo Mandić nije se pojavio na ročištu pred Apelacionim vijećem Suda BiH u Sarajevu niti je primio sudski poziv.

Predsjedavajući sudskog vijeća Dragomir Vukoje kazao je da je utvrđeno da se Mandić ne nalazi na adresi u Beogradu koju je dao Sudu, dok se poziv s adrese u Istočnom Sarajevo vratio s „neurednom dostavnicom“.

„Mandić se trenutno nalazi na uvjetnoj slobodi, nakon što je odslužio veliki dio kazne na koju je bio osuđen pred drugim odjeljenjem i Sud nema informacije o njegovom prebivalištu“, kazao je Vukoje.

Na ovom ročištu državno tužilaštvo trebalo je iznijeti žalbu na presudu kojom je Momčilo Mandić prije gotovo dvije godine nepravosnažno oslobođen krivice za ratni zločin protiv stanovništva i zločin protiv čovječnosti.

Prema navodima optužnice, Mandić je 1992. godine kao ministar pravde tadašnje Srpske Republike BiH bio odgovoran za „osnivanje i funkcioniranje“ kazneno-popravnih institucija u Sarajevu i Foči. U optužnici se također navodi da je u aprilu 1992. predvodio napad srpskih snaga na Centar za obuku kadrova Ministarstva unutarnjih poslova Republike BiH na Vracama.

Prvostepeno vijeće Suda BiH Mandića je 18. jula 2007. nepravosnažnom presudom oslobodilo svih navoda optužnice te je on pušten na slobodu jer je istovremeno izdržavao kaznu izrečenu pred Odjelom za organizirani kriminal i korupciju.

U martu 2007. Mandić je pravosnažno osuđen na pet godina zatvora zbog zloupotrebe položaja dok je bio direktor u Privrednoj banci srpsko Sarajevo. U pritvoru je bio od 2005. i to mu je vrijeme uračunato u izdržavanje kazne.

Branioci Refik Serdarević i Slaviša Prodanović kazali su da je Mandić „prekinuo svaki kontakt“ s njima te da su "iz drugih izvora" upoznati o činjenici da se Mandić nalazi na slobodi.

„Vjerujte, nisam učestvovao u njegovom procesu kojim je pušten na slobodu. Tek po prijemu poziva na ovo ročište jučer sam kontaktirao neke njegove prijatelje i saznao da se možda nalazi u bolnici u Beogradu. Nisam siguran da je to tačno, ali znam da ima problema sa srcem“, dodao je Serdarević.

Tužilac Behaija Krnić je kazao da Tužilaštvo BiH nema saznanja o Mandićevom boravištu.

„Sud će provjeriti putem CIPS-a i policijske stanice Istočno Sarajevo informacije o Mandićevom prebivalištu. Međutim, on je imao obavezu da Sud obavijesti, ukoliko je mijenjao adresu, i Sud će, ukoliko on skriva adresu, shvatiti to kao izbjegavanje uručivanja pozivnice i, u skladu s tim, odrediti pritvor i raspisati potjernicu“, objasnila je članica Apelacionog vijeća Azra Miletić.

Momčilo Mandić naveden je kao jedan od saučesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu u optužnici protiv Radovana Karadžića koju je podiglo Tužilaštvo u Haagu.

Ročište za iznošenje žalbe Tužilaštva BiH na prvostepenu presudu bit će naknadno zakazano.