BiH
0

Nepovoljne istine o Bosni i Hercegovini

Sarajevo-x.com
Vizualne promjene koje su se desile u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma pa do skorijeg vremena, za strance koji povremeno dođu u BiH su impresivne. Ovo su uvodne riječi kolumne koju za B92 piše William Montgomery, američki diplomata koji radi pri ambasadi SAD-a u Beogradu. No, prema njegovom mišljenu, o Bosni i Hercegovini postoji nekoliko vrlo nepovoljnih istina koje će biti izuzetno teško prevazići.

Hiljade kuća je renovirano, sloboda kretanja koja je u vrijeme ratnih dešavanja bila apstraktan pojam sada je sasvim normalna pojava, većina izbjeglih i raseljenih vratili su se svojim domovima, stoga je logično da su oni koji se BiH sjećaju i iz prošlih, izuzetno teških vremena potpuno impresionirani.

Nažalost, iako su pozitivne promjene u BiH realne i značajne, Bosna još uvijek ima dug put pred sobom ka postajanju zdrave, stabilne i normalne države, smatra Montgomery. Naime, Međunarodna zajednica još uvijek drži većinu odlučujućih konaca u svojim rukama održavajući tako mir i stabilnost i sprečavajući konflikte među narodima Bosne i Hercegovine.

Budućnost Bosne je u etničkim podjelama Svaka od tri etničke grupe nosi svoje ožiljke iz minulih sukoba. Iako su spriječeni da svoje konflikte rješavaju oružanim putem, oni će svoja neslaganja pokazati na svakom drugom polju – kako političkoj sceni, tako i na svakom drugom društvenom području.To je jedan od odlučujućih faktora zbog kojih BiH ne funkcioniše.

Cilj Dejtonskog sporazuma bio je zaustaviti krvoproliće U svojoj osnovnoj namjeni, Dejtonski mirovni sporazum bio je u potpunosti uspješan. Međutim, plaćena je visoka cijena – sporazum je spoj raznih kompromisa, idealizama, suprotstavljenih ciljeva i drugačijih razmišljanja tri etničke grupe.

Slaba moć volje Kako bi postala članica Evropske unije Bosna i Hercegovina mora postići dogovor oko reforme policije. Međutim, kako stvari stoje, oslabila je snaga volje bh. političkih lidera koji ne kane načiniti korak naprijed i "omekšati“ svoje uvjerenja kada je u pitanju postizanje dogovora oko reforme policije. Vremena kada su SAD mogle natjerati Balkan da učini nešto, izgleda da su davno prošla.

Sloboda vjerovanja kao provokacija Sloboda praktikovanja svog vjerskog uvjerenja jedno je od temeljnih ljudskih prava u svim državama svijeta. No, prema riječima Montgomeryja, u BiH ta sloboda se više koristi i doživljava kao provokacija pripadnika drugih vjerskih zajednica.

Gdje je sav taj novac U posljednjih 12 godina u BiH su pristigle milijarde dolara od raznih donacija. Ono što je interesantno, da se u ovoj zemlji ne vidi napredak takve novčane vrijednosti. Stoga je neophodno i bilo bi krajnje interesantno načiniti reviziju i ustanoviti krajnju destinaciju silnog novca koji je došao u BiH.

Svi potrebni faktori za ozbiljnu političku krizu u BiH su tu Trenutna situacija u BiH je jedna od najozbiljnijih od okončanja rata. Pritom, na ionako zagrijanu atmosferu dolaze i vijesti sa Kosova i sva ta dešavanja za koja i jedan laik shvata da su vezana za BiH. Uloga Rusije, Republika Srpska, Srbija, Kosovo, nepostojanje dogovora među etničkim grupama u BiH, sve to stvorilo je plodno tlo za duboku i ozbiljnu krizu. Snage (EU) koje su BiH toliko godina čuvale stabilnom postaju sve slabije uslijed jačanja faktora koji stvaraju krizu, a to je izuzetno loša kombinacija.