Vlada RS
0

'Nepotrebno je izuzimati dokumentaciju'

FENA
Vlada RS-a saopćila je danas da su ona i Ministarstvo pravde RS-a, u skladu s ustavnim i zakonskim nadležnostima, više puta obavještavali Tužilaštvo BiH o spremnosti na saradnju, te da se pokušaj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), da izuzima dokumentaciju, mimo zakonske procedure, pokazao kao nepotreban.

Tražena dokumentacija odnosi se na poslovanje firmi "Integral inženjering" iz Laktaša i "Integra inženjering" iz Banje Luke, kao i pojedinih ministarstava, dokumetaciju oko izgradnje zgrade Vlade, te kupovine vile na Dedinju.

“Svaki put je jasno naznačeno da svu traženu dokumentaciju Tužilaštvo BiH može dobiti, kada to zatraži u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima”, navodi se u Vladinom saopćenju i dodaje da je Tužilaštvo BiH više puta obaviješteno da pravni zastupnici Vlade žele da Tužilaštvu predaju traženu dokumentaciju, ali je Tužilaštvo to odbijalo.

“Ni nakon tri poziva pravnih zastupnika Vlade, Tužilaštvo nije htjelo da se sastane i preuzme dokumentaciju. Također, do sada Tužilaštvo nije zvanično odgovorilo na ponudu Vlade. Da li to znači da Tužilaštvu BiH i nije stalo do zakona, već dozvoljava da se od toga pravi politički slučaj?”, pita Vlada RS-a i ponovo iskazuje spremnost na saradnju i predaju dokumentacije Tužilaštvu BiH, uz legitiman pravni postupak.