BiH
146

Neplanske situacije i nepristupačan teren: FUCZ na Bjelašnici izveo vježbu spašavanja

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) danas su s partnerskim organizacijama, izveli vježbu spašavanja na planini Bjelašnici.

Direktor FUCZ-a Fahrudin Solak kazao je da su vježbi prisustvovali studenti Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu (UNSA) te Gorske službe spašavanja (GSS) Sarajevo.

Vježba je imala nekoliko scenarija - potragu za unesrećenim skijašima, borderima, pojavu lavine, traženje ispod lavine gdje su korištena sredstva i tehnologije za potrage u lavini, a organizirani su i psi tragači.

Cilj ovakvih vježbi je, prije svega, jačanje spremnosti pripadnika Civilne zaštite u odgovoru na neplanske situacije, kako ih riješiti te koordinacija svih učesnika u takvim situacijama.

"Nakon što spasilac nađe unesrećenog ili pomogne, nakon toga se pristupa zbrinjavanjju prema bolnicama", kazao je Solak, dodajući da je važan i dio uspostavljanja komunikacije i način kako se neke stvari rješavaju.

Istakao je da se takve situacije uglavnom događaju u nepristupačnim dijelovima, tako da treba znati kako raditi evakuaciju i koja sredstva koristiti.